Η  National Gallery of Art στην Ουάσιγκτον ενισχύεται με έργα σπουδαίων γυναικών εικαστικών.

Νωρίτερα φέτος, η National Gallery of Art (NGA) στην Ουάσιγκτον απέκτησε τα πρώτα έργα της Ιταλίδας ζωγράφου του ύστερου Μανιερισμού Lavinia Fontana (1552-1614) και της Ισπανίδας μπαρόκ γλύπτριας Luisa Roldán (1652-1706). Το μουσείο θα μπορέσει να συνεχίσει να προσθέτει τέτοια σημαντικά έργα στη συλλογή του χάρη σε μια νέα δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση αγορών έργων γυναικών. Η ιστορική δωρεά, από την οικογένεια της πρώτης γυναίκας προέδρου της πινακοθήκης, της Victoria P. Sant, η οποία πέθανε το 2018, θα βοηθήσει το ίδρυμα στις προσπάθειές του να καλύψει τα κενά στη συλλογή του, αγοράζοντας βασικά έργα ιστορικών και σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών.

“Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι διαθέτουμε πλέον ένα κληροδοτημένο ταμείο που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε αριστουργήματα γυναικών καλλιτεχνών, και το οποίο θα φέρει το όνομα μιας τόσο υποδειγματικής υπέρμαχου και ηγέτιδας”, ανέφερε η Kaywin Feldman, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της γκαλερί, σε δήλωσή της σχετικά με το Ταμείο Victoria P. Sant για τις καλλιτέχνιδες.

Οι αγορές των Roldán και Fontana εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της γκαλερί τον περασμένο Μάιο. Κατά τα δύο προηγούμενα έτη (Μάιος 2020-Μάιος 2022), τα έργα γυναικών καλλιτεχνών αντιπροσώπευαν το 35,5% του συνόλου των έργων που είχε αποκτήσει το ίδρυμα με αγορά.

Το έργο της Fontana που εντάσσεται στη συλλογή της γκαλερί είναι ένα λεπτομερές πορτρέτο της μουσικού Lucia Bonasoni Garzoni – κεντρική φωτογραφία –  που απεικονίζεται καθισμένη σε μια περίτεχνη καρέκλα φορώντας ένα κομψό κοστούμι, με ένα έγχορδο όργανο και παρτιτούρες δίπλα της, που μαρτυρούν τα μουσικά της επιτεύγματα. Η Fontana, η οποία εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα της Prospero Fontana, ήταν μια πολύ αξιόλογη προσωπογράφος και ήταν αρκετά επιτυχημένη ώστε να συντηρεί με τη ζωγραφική της την οικογένειά της -που περιελάμβανε 11 παιδιά.

Η Παναγία με το παιδί (περίπου 1680-86) της Roldán είναι το πρώτο γλυπτό της γκαλερί από γλύπτρια πριν τον 19ο αιώνα. Απεικονίζει τη Μητέρα και το παιδί ντυμένους με πλούσια διακοσμημένα ενδύματα από χρυσό, πράσινο και κόκκινο, που στέκονται πάνω σε βάση η οποία σχηματίζεται από τέσσερις φιγούρες putti. Όπως και η Fontana, η Roldán οφείλει μέρος της εκπαίδευσής της στον πατέρα της, τον διάσημο γλύπτη Pedro Roldán από τη Σεβίλλη. Παντρεύτηκε και έστησε εργαστήριο γλυπτικής με έναν από τους βοηθούς του πατέρα της, αναλαμβάνοντας παραγγελίες στη Σεβίλλη, πριν μετακομίσει τελικά στη Μαδρίτη. Παρά τους δύο βασιλικούς διορισμούς, η Roldán πέθανε σε συνθήκες φτώχειας.

Άλλα έργα γυναικών που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την  Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης   περιλαμβάνουν τον εντυπωσιακό πίνακα της Faith Ringgold The American People Series #18: The Flag is Bleeding (1967)

και το γλυπτό μικτών μέσων The Trickster (1994) της Betye Saar.

 

ΠΗΓΗ 

Περισσότερες πληροφορίες για τις χορηγίες εδώ