Στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 12 – 2.00, το μεσημέρι, στο Κιόσκι του αρχαιολογικού χώρου, συγκέντρωση με μουσικές και άλλα δρώμενα, από την Πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των Γυναικών στην οποία συναθροίζονται 24 γυναικείες οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Πάνω από πέντε γυναίκες και κορίτσια σκοτώνονταν κάθε ώρα από μέλος της οικογένειάς τους το 2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναικοκτονίες.

Κι όμως το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, οι πολίτες αυτής της χώρας πληροφορήθηκαν για μια ακόμη γυναικοκτονία στον Πειραιά, όταν ένας άνδρας 25 ετών σκότωσε την μόλις 19 ετών σύντροφό του και παραδόθηκε στην Αστυνομία. 

 

Έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, έδειξε πως 45.000 γυναίκες και κορίτσια -πάνω από τις μισές (56%) από τις 81.100 που δολοφονήθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο- έγιναν θύματα συζύγων, συντρόφων ή άλλων συγγενικών τους προσώπων


Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα καθώς και η οντότητα των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women) ανέφεραν πως οι αριθμοί αυτοί είναι «ανησυχητικά υψηλοί», αν και ο πραγματικός αριθμός των γυναικοκτονιών είναι πιθανό να είναι υψηλότερος».

Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει πορεία μέχρι το σταθμό του μετρό Σεπολίων, ενώ οι διοργανώτριες προβάλλουν τις εξής διεκδικήσεις:
Οχι άλλη στο χώμα από χέρι δολοφόνου
‘Οχι άλλο βιασμένο παιδί
‘Οχι άλλη βιασμένη γυναίκα
‘Οχι άλλος εξευτελισμός για θύματα μαστροπείας
‘Οχι άλλη «κατανόηση» για τα κακουργήματα κρατικών λειτουργών».

Τέλος, επισημαίνουν πως: «Ενώνοντας τις φωνές μας αισιοδοξούμε πως η ισότητα και ο σεβασμός στον άνθρωπο μπορούν να νικήσουν την εκμετάλλευση και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο».