Τζάκομο Πουτσίνι /“La fanciulla del West” στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ

 μέρος Β’

Τρίπρακτη όπερα σε λιμπρέτο των Guelfo Civinini και Carlo Zangarini, βασισμένο στο θεατρικό έργο του David Belasco “The Girl of the Golden West”. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 10 Δεκεμβρίου 1910.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Puccini, αυτό είναι το κορυφαίο του έργο. Έστω κι αν η πραγματικότητα τον διέψευσε. Η όπερα αυτή έκανε πρεμιέρα στα 1910 στη Δύση, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Επρόκειτο δε για την πρώτη φορά που ένα έργο έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του εκεί, παρόλο που η MET ήταν τότε ένα θέατρο που λειτουργούσε για τρεις δεκαετίες ήδη.

Έκτοτε η “Fanciulla”, μπορεί μεν να μην ικανοποίησε τις προσδοκίες του Puccini ώστε να ξεχωρίσει πάνω από όλα του τα προηγούμενα αριστουργήματα, ταξίδεψε όμως καβάλα στο άλογό της σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε δεκτή παντού με αξιοσημείωτη επιτυχία, ώστε σήμερα πλέον να θεωρείται μία από τις μεγάλες παρτιτούρες του ιταλού συνθέτη, ένα έργο απαιτήσεων, ένα έργο που, ξεκινώντας την πορεία του με τον Arturo Toscanini στο podium, μόνο υπό τη διεύθυνση μεγάλων μαέστρων θα μπορούσε να αναδειχθεί.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην εμπνευσμένη εκδοχή του Silvio Varviso από τη Βιέννη το 1976. Μια ζωντανή ηχογράφηση με τρεις σημαντικούς ερμηνευτές του κεντρικού ερωτικού τριγώνου: το βαρύτονο Gian Giacomo Guelfi, την υψίφωνο Carol Neblett και έναν από τους κορυφαίους Dick Johnson της δισκογραφίας, τον τενόρο Franco Bonisolli. Κάπως έτσι θα ολοκληρώσουμε αυτό το Σάββατο το δίπτυχο αφιέρωμά μας σε αυτή την “όπερα – γουέστερν” του Giacomo Puccini.

Παραγωγή – παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr