Ιράν: το θεοκρατικό καθεστώς βαδίζει πλέον προς κατάργηση της Αστυνομίας ηθών και της μαντίλας

Αν και είναι νωρίς για θριαμβολογίες, το μαζικό κίνημα των τελευταίων μηνών που ακολούθησε το θάνατο της Μαχσά Αμινί, φαίνεται ότι οδήγησε το θεοκρατικό καθεστώς να αναθεωρήσει τις θέσεις του πάνω στο θέμα της μαντίλας και της λεγόμενης Αστυνομίας Ηθών.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών. Μένει να διασταυρωθεί από πολλές και ανεξάρτητες πηγές, ώστε να χειροκροτήσει ο κόσμος. Προφανώς το θεοκρατικό καθεστώς αισθάνθηκε, έστω και στιγμιαία, να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών των τελευταίων μηνών οδήγησε στο ιερατείο να σκεφθεί σοβαρά κάποιες αλλαγές στο αυστηρό σύστημα επιτήρησης των γυναικών πρωτίστως. Ο φόβος μιας ενδεχόμενης επανάστασης με άγνωστα για το ιερατείο αποτελέσματα λειτούργησε θετικά για τους Ιρανούς. Οπως είπαμε, όμως, μένει να αποδειχθεί το μέγεθος της αλλαγής.

<Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, ανακοίνωσε την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών από τις αρμόδιες αρχές.
Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μονταζερί το βράδυ του Σαββάτου από την ιερή πόλη Κομ.

Με ιστορική τους απόφαση/ υπαναχώρηση, οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν χθες Σάββατο από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 του Αγιατολάχ Χομεϊνί, για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει εδώ και περισσότερους από δύο μήνες στη χώρα.