Η αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει στο πολυχώρο Art Project Space (Φαλήρου 66,  Κουκάκι), το νέο βιβλίο του Δημοσθένη Αγραφιώτη με τίτλο «Ν,ΑΟ»,  δίγλωσσο στα Ελληνικά και Βραζιλιάνικα που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Confraria do Vento, Rio de Janeiro, 2022.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα  20:00.

Νωρίτερα στις 18:30,  εγκαινιάζεται η έκθεση εικαστικών  έργων του Δημοσθένη Αγραφιώτη  (σχέδια) με τίτλο Ιχνουργήματα , που θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόκειται ουσιαστικά για  μια πρωτότυπη συνύπαρξη εικόνας και ποιητικού λόγου και  μια  γόνιμη διέγερση  θέασης και ανάγνωσης. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον στο βιβλίο του Δημοσθένη Αγραφιώτη είναι  εντέλει  η σύμπλεξη της αισθητικής του τυπωμένου γράμματος με αυτήν του ζωγραφικού ίχνους.

Την  παρουσίαση του βιβλίου περιβάλλουν και υποστηρίζουν  τα «Ιχνουργήματα», μια σειρά σχεδίων με μολύβι που θα κοσμούν τους τοίχους του Art Project Space. Τα σχέδια αυτά έχουν δημιουργηθεί σε διάστημα σαράντα χρόνων και παρουσιάζονται σε ποικιλία μεγεθών, χαρτιών, τεχνικών και εναλλακτικών τρόπων προβολής στο χώρο. Οι λευκοί τοίχοι του κέντρου τέχνης λειτουργούν ως ένα  υπερβιβλίο – μεταβιβλίο,  στο οποίο εγγράφονται  τα σχέδια που έχουν παραχθεί σε διαφορετικούς γεωγραφικούς τόπους και  με αφορμές   διαφορετικής πολιτιστικής  πρόκλησης. Κοινή αναφορά των σχεδίων αποτελεί η διερεύνηση των απαρχών του σχεδίου ως  οχήματος  για την ανάδυση του βλέμματος  και ως πεδίου αισθητικής φόρτισης και απόλαυσης .

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει  με παρουσία της εκδότριας Karla Melo και του μεταφραστή και μουσικού Alipio Carvalho Neto.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από την καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α Μαρία Παπαδήμα (μεταφράστρια του πορτογάλου ποιητή Πεσσόα) και του Νίκου Πρατσίνη (μεταφραστής-συγγραφέας)

Κείμενα θα διαβάσουν  και θα επιτελέσουν (ποιητικά-μουσικά )  ο  Alipio Carvalho Neto (saxophone) και ο Δημοσθένης Αγραφιώτης (da/da).

Στην έκθεση παρουσιάζεται και η συλλεκτική έκδοση του βιβλίου »ν,αι» στα Ιαπωνικά και Αγγλικά που έχει εκδοθεί σε 32 μοναδικά αντίτυπα με σχέδια του καλλιτέχνη Takesada Matsutani ( του πρωτοποριακού ιαπωνικού κινήματος Gutai,  1954-72), από τον εκδοτικό οίκο Estepa (Paris, France)- https://dagrafiotis.com/?p=3620.

Οι ομιλίες θα είναι στα Πορτογαλικά και κάθε 3-4 λεπτά θα εκφωνείται μία περίληψη στα Ελληνικά.

 

Υ.Γ. Η έκθεση και η παρουσίαση του βιβλίου είναι υπό την αιγίδα της Βραζιλιάνικης  Πρεσβείας της Ελλάδος

Χορηγός Επικοινωνίας  artpointview.gr