Λουκέτο βάζει στις 31 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Ευρώπης με εξειδίκευση στα βιβλία από τη Μέση Ανατολή, λόγω της αύξησης των τιμών στα αραβικά βιβλία, αλλά και λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit.

Το λονδρέζικο βιβλιοπωλείο Αl Saqi Books άνοιξαν, το 1978, τρεις φίλοι που κατέφυγαν στην Αγγλία από την πατρίδα τους, τον Λίβανο, και στα ράφια του βρίσκει κανείς ποικιλία βιβλίων στα αραβικά, καθώς και βιβλία στα αγγλικά σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Όμως το τελευταίο διάστημα οι δουλειές δεν πηγαίνουν καλά, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι εκδοτικοί οίκοι στον Λίβανο, απ’ όπου και προμηθεύεται τα βιβλία του, έχουν αυξήσει δραματικά τις τιμές τους.

«Οι εκδοτικοί οίκοι υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τις τιμές για να παραμείνουν σε λειτουργία, δεδομένου ότι το κόστος του χαρτιού και των μεταφορικών έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί», δήλωσε μια εκπρόσωπος και συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης στην εφημερίδα Guardian, προσθέτοντας ότι και τα έξοδα λειτουργίας του καταστήματος έχουν αυξηθεί υπερβολικά.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που οδηγούν στο κλείσιμο του Αl Saqi Books: «Παλιά πωλούσαμε πολλά βιβλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν είναι πια εφικτό λόγω των δασμών. Οι αραβικές βιβλιοθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή άλλο ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας, αγοράζουν πολύ λιγότερα βιβλία. Και έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος της πελατειακής μας βάσης, καθώς οι Άραβες επισκέπτες από το εξωτερικό δεν έρχονται πια με τον ίδιο ρυθμό. Υπάρχει και ένα ηλικιακό ζήτημα: οι νεότεροι δεν περνάνε από εδώ τόσο συχνά όσο περνούσαν οι γονείς τους», παρατήρησε η ίδια.