Η ΕΕ θέλει να αυξήσει περαιτέρω τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να διαθέσουν δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών θα μπορούσαν να το αποφασίσουν επίσημα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εάν η Ουγγαρία δεν ασκήσει βέτο.

Τα νέα κονδύλια πρόκειται να διατεθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (ΕΤΕ). Πρόκειται για ένα ταμείο ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, από το οποίο τα κράτη μέλη αναχρηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, αγορές όπλων για την Ουκρανία. Τα χρήματα αυτά, τα οποία είχαν προβλεφθεί μέχρι το 2027, έχουν ήδη εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου. Ως εκ τούτου, ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει ακόμη και επιπλέον 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η θέση της Ουγγαρίας είναι ασαφής. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει την έκτακτη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλα κράτη κατηγορούν τον Όρμπαν για “εκβιασμό” στη διαμάχη για το κράτος δικαίου και την απειλούμενη περικοπή ενός καλού ποσού 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Βουδαπέστη.