«Πελέ: Η αυτοβιογραφία» (Μετάφραση Θανάσης Χειμωνάς), εκδόσεις Πατάκη

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γνωστός και ως Πελέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022. Υπήρξε ο κορυφαίος μιας γενιάς Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που, κατά γενική ομολογία, άφησαν εποχή στο άθλημα. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Βραζιλίας. Πώς κατάφερε όμως αυτός ο άνθρωπος, που απλώς αγαπούσε το ποδόσφαιρο όπως τόσοι άλλοι, να γίνει ένα παγκόσμιο είδωλο; Ήταν απλά ο καλύτερος σ’ αυτό που έκανε ή υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει;

Πριν λίγες ημέρες επανακυκλοφόρησε το βιβλίο «Πελέ: Η αυτοβιογραφία» (Μετάφραση Θανάσης Χειμωνάς), στο οποίο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών αφηγείται την ιστορία της εκπληκτικής ζωής του και της μοναδικής του καριέρας. Ο Πελέ γράφει με σεμνότητα και χιούμορ, αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, διηγείται τις εμπειρίες του ως πολιτικού, ως πρέσβη του αθλητισμού, ως συμβόλου μιας ολόκληρης κουλτούρας. Η αυτοβιογραφία του Πελέ είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσει κάθε φίλαθλος αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν τα αληθινά ιδιοφυή πνεύματα που με τη δράση τους γράφουν Ιστορία.

«Εμείς οι Βραζιλιάνοι έχουμε χρέος να δείξουμε στον κόσμο πως δεν είμαστε απλώς οι πέντε φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές αλλά και άνθρωποι με συναισθήματα και καλούς τρόπους, υπακούοντας πάντα στον υπ’ αριθμόν ένα κανόνα του αθλητισμού και της ζωής: Να ξέρουμε να χάνουμε. Ελπίζω αυτό το βιβλίο, στο οποίο μιλάω για τη ζωή μου, να αποτελέσει ως ένα βαθμό παράδειγμα, να προβάλει ό,τι καλό μού πρόσφερε το ποδόσφαιρο και τη ζωτική σημασία αυτού του αθλήματος για μένα, και τέλος, να αναδείξει το γεγονός ότι, για να πετύχεις, πρέπει να ξέρεις να αποδέχεσαι τις προκλήσεις. Στον αθλητισμό, στη ζωή, υπάρχουν νίκες και ήττες.»

Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (Πελέ).

Από τον πρόλογο του βιβλίου.

Βρείτε το εδώ.