Η PLAYLIST του OW που μειώνει το άγχος. Από τον καρδιολόγο και συνθέτη Θανάση Δρίτσα

 

Ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας φτιάχνει ειδικά για το OW μια playlist με μουσικά κομμάτια για μείωση του άγχους.

Μπορεί η μουσική να κάνει το θαύμα της και με ένα adagio να απαλλαγούμε από το δυσάρεστο αίσθημα του άγχους; Υπάρχουν «θεραπευτικά» κομμάτια που μας βοηθούν να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με καθαρό και ήρεμο μυαλό, αλλά και να τη σφραγίσουμε με έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας τις αρνητικές σκέψεις, που μπλοκάρουν τον νου και την ψυχή μας; Τι θα περιλάμβανε μια σχετική playlist;

Οι επιστήμονες που διερευνούν τη σχέση της μουσικής με τη σωματική και την ψυχική υγεία και ευεξία δεν έχουν αμφιβολία: Η μουσική, ανάμεσα σε άλλα, συνεισφέρει αποδεδειγμένα στην αντιμετώπιση του άγχους, λειτουργεί θετικά στον ψυχισμό μας, έχει αντικαταθλιπτική δράση, βελτιώνει τον ύπνο μας. Η μουσική ακρόαση ειδικά επιλεγμένων κομματιών μπορεί ακόμη και να κατεβάσει τους καρδιακούς παλμούς μετά από ένα επεισόδιο άγχους.

Η playlist του Θανάση Δρίτσα

Για του λόγου το αληθές ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης, συγγραφέας και Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής, επιλέγει κομμάτια κλασικής –κυρίως– μουσικής για την αντιμετώπιση του άγχους και μας προκαλεί να χαλαρώσουμε.

«Μεγάλες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει η μουσική παρέμβαση σε πολλές κατηγορίες ασθενών και νοσημάτων», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο OW. «Η μουσική, για παράδειγμα, συνεισφέρει στην ανακούφιση του πόνου, στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, στην ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης, στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από επεμβάσεις, στη βελτίωση του ύπνου σε ασθενείς σε ΜΕΘ».

Τεντώστε λοιπόν τα αυτιά σας και αφεθείτε στο «ψυχοτρόπο» Arioso του Μπαχ και την ιαματική, χωρίς παρενέργειες δράση του.Η playlist του OW για μείωση του άγχους, από τον Θανάση Δρίτσα

Edvard Grieg: Morning Mood – Peer Gynt Suite

Erik Satie: Gymnopedie no.1

Thanassis Dritsas: Bach Medicine

Thanassis Dritsas: Healing Nature for violin and piano

Arvo Pärt: Spiegel Im Spiegel for violin and piano

Ludovico Einaudi: Primavera

Debussy: Clair de Lune

Brahms: Lullaby for cello and piano