Ταξιδεύουμε ως την ιστορική Κρακοβία στην Πολωνία

Με 550 διατηρητέα μνημεία και πάνω από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης, η Κρακοβία είναι μια από τις λίγες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης που γλίτωσαν εντελώς από τα βαριά θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πόλη έχει καταγραφεί από την UNESCO για τον πολιτιστικό της πλούτο, αλλά είναι και η  επαρχιακή της ατμόσφαιρα που σαγηνεύει τον επισκέπτη. Στην Κρακοβία, οι κάτοικοι εξακολουθούν να περπατούν στην πλατεία της αγοράς, αγκαλιάζοντας φιλικά ο ένας τον άλλον.

Για να γίνει αυτή την απόδραση ακόμη πιο ευχάριστη, πρέπει να προστεθούν μερικά σημαντικά σημεία, ξεκινώντας με μια ξενάγηση στην παλιά πόλη. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, ανακαλύπτουμε τα μέρη που πρέπει να επισκεφθούμε, όπως η πλατεία της αγοράς, το Cloth Hall, το γοτθικό καμπαναριό του Δημαρχείου, η εκκλησία Notre-Dame, το Collegium Maius (ο Νικόλαος Κοπέρνικος και ο Ιωάννης Παύλος Β’ είναι μεταξύ των πιο διάσημων μαθητών του). Λίγο πιο μακριά από το Rynek Glowny, κατά μήκος της οδού Grodzka, μιας πρώην βασιλικής οδού, πλησιάζουμε το λόφο Wawel, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Βασιλικό Κάστρο Wawel, με τα βασιλικά διαμερίσματα, τον γοτθικό καθεδρικό ναό και τον εθνικό ναό, μια Μέκκα της τέχνης και το πνευματικό ιερό της Πολωνίας.

Για τους λάτρεις της μουσικής, το ταξίδι περιλαμβάνει εισιτήρια για την Κρακοβιανή Ορχήστρα Δωματίου του Αγίου Μαυρικίου, που αποτελείται από μουσικούς από την Κρακοβία και φοιτητές της Μουσικής Ακαδημίας, οι οποίοι ερμηνεύουν με μεγάλη δεξιοτεχνία έργα των Μπαχ, Σοπέν, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι.

Τέλος, θα αφήσετε την πόλη για λίγες ώρες για να επισκεφθείτε τα αλατωρυχεία της Wieliczka. Οι στοές του απεικονίζουν τα ιστορικά στάδια της ανάπτυξης των τεχνικών εξόρυξης στην Ευρώπη, από τον 12ο έως τον 20ό αιώνα. Το ορυχείο, με τα χιλιόμετρα γκαλερί, τα έργα τέχνης, τα υπόγεια παρεκκλήσια και τα αγάλματα που είναι σκαλισμένα στο αλάτι, ακόμη και έναν καθεδρικό ναό, προσφέρει ένα συναρπαστικό προσκύνημα στο παρελθόν.

The Auschwitz-Birkenau State Museum is a public museum located in the Polish town of Oświęcim

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς καλύτερη τοποθεσία από αυτή, σε αυτή τη στροφή του Βιστούλα. Μπορείτε ήδη να δείτε το νερό να ρέει, το οποίο είναι πάντα καταπραϋντικό και γαλήνιο. Το πανόραμα, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε τόσο με τα μάτια όσο και με τα πόδια, αποκαλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Κρακοβίας, από το κάστρο Wawel και τον γοτθικό καθεδρικό ναό του, μέχρι την εβραϊκή συνοικία Kazimierz, μέσω της παλιάς πόλης που περιβάλλεται από μια πράσινη ζώνη.