‘Ενας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία. ‘Εχουν γίνει λάθη εκ μέρους του προέδρου Πούτιν;

Με την Παρασκευή να σηματοδοτεί τον ένα χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, ο κατάλογος των περιπτώσεων που η Μόσχα έκανε λάθος είναι μακρύς – και αυξάνεται, γράφει ο Laurin-Whitney Gottbrath του Axios

-Ο Πούτιν πίστευε ότι το Κίεβο θα έπεφτε. Αλλά ο Volodymyr Zelensky παραμένει πρόεδρος της Ουκρανίας και συνεχίζει να υποδέχεται παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Biden.
– Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ρωσία θα εξουδετέρωνε μια αδύναμη ουκρανική δύναμη. Αλλά τα ρωσικά στρατεύματα δεν ήταν έτοιμα να πολεμήσουν αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν μια ισχυρή και ανθεκτική ουκρανική δύναμη.
– Η Ρωσία κατέληξε να χρειαστεί ενισχύσεις στο πεδίο της μάχης – κάτι που επίσης δεν είχε προβλέψει ο Πούτιν.
– Ο Πούτιν στοιχημάτισε ότι η Δύση δεν θα εμμείνει στην Ουκρανία. Αλλά η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης παρέμεινε ακλόνητη.

Γιατί έχει σημασία: Ο πόλεμος ήταν μια καταστροφή για την Ουκρανία και μια κρίση για τον πλανήτη – κάνοντας τον κόσμο ένα πιο ασταθές μέρος από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στον γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες είναι νεκροί. Αμέτρητα κτίρια έχουν καταστραφεί. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά από κάθε πλευρά, αναφέρει το AP.
Η εισβολή διέλυσε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αναδιαμόρφωσε τις σχέσεις των εθνών και ξεφλούδισε την σφιχτοδεμένη παγκόσμια οικονομία.

Η Dara Massicot, ανώτερη ερευνήτρια στην RAND Corp., λέει στο Axios ότι τα προβλήματα του Πούτιν περιλαμβάνουν ηγετικά και διαρθρωτικά ζητήματα, πότε και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, ταχέως εξαντλούμενες προμήθειες και συνεχείς μεγάλες απώλειες.

Υπάρχει επίσης μια “οργανωτική αδυναμία αλλαγής”, λέει  η Massicot – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει τα στρατεύματά της και “πώς επικοινωνούν την αλήθεια στην αλυσίδα”.

Συνάντηση Πούτιν με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών

 

«Ο Ουάνγκ Γι θα γίνει δεκτός από τον Πούτιν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ νωρίτερα σήμερα, ο Ουάνγκ δήλωσε πως προσβλέπει στη σύναψη νέων συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα.

«Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας, αγαπητέ μου φίλε, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανυπομονώ να συνάψουμε νέες συμφωνίες», δήλωσε ο Ουάνγκ.

«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα ήταν και παραμένει προσηλωμένη, μαζί με τη Ρωσία, στις προσπάθειες για διατήρηση της θετικής τάσης στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», δήλωσε ο Ουάνγκ.

Ο ίδιος είπε ότι θα εργαστεί για την «ενίσχυση και εμβάθυνση» των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες συμφωνίες μπορεί να συναφθούν κατά την επίσκεψή του.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ