«Comic City». Ατομική έκθεση του Γιάννη Παυλίδη στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Παυλίδη με τίτλο «Comic City» σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 17:30-22:30, και η έκθεση θα διαρκέσει έως 1 Απριλίου 2023.


Στην νέα έκθεση του Γιάννη Παυλίδη ο θεατής καλείται να «μπει» μέσα στην εγκατάσταση που δημιουργούν τόσο οι πίνακες ζωγραφικής του όσο και τα τρισδιάστατα γλυπτά έργα του, να τα πλησιάσει, να τα επεξεργαστεί, να διασκεδάσει και εν τέλει να αισθανθεί οικεία μέσα στο περιβάλλον της έκθεσης.

Ο Γιάννης Παυλίδης συνεπής σε αυτό που αγαπά, δημιούργησε τη νέα του δουλειά με ζωγραφικά, επιδαπέδια και επίτοιχα γλυπτά έργα χρησιμοποιώντας το papier mache σε συνδυασμό με το έντονο χρώμα από τη μία και το ασπρόμαυρο των κόμικς από την άλλη. Η συνύπαρξη από τους συνδυασμούς των έντονων και πυκνών χρωματικών αντιπαραθέσεων με το  άσπρο-μαύρο των ανακατασκευασμένων-ενοποιημένων σαν μια μεγάλη ιστορία κόμικς, είναι που δίνει «ζωή» σε όλη την εγκατάσταση και σε κάθε έργο ξεχωριστά. Η αχαλίνωτη ελευθερία στη φαντασία που δημιουργούν οι ασπρόμαυροι χαρακτήρες των κόμικς με τις πολύχρωμες, πολύβουες πόλεις έρχονται και δένουν με τα τρισδιάστατα επίτοιχα, φτιαγμένα με papier mache σύμβολα των εταιρειών και των προϊόντων του σήμερα, σε ένα αισθησιακό χορό μεταξύ φανταστικού και πραγματικού.

 

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη που επιμελείται την έκθεση σημειώνει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Η πρόσφατη σειρά έργων του Γιάννη Παυλίδη Comic City προτρέπει τον θεατή να περιηγηθεί σ’ ένα περιβάλλον-εγκατάσταση για να ανακαλύψει τα μυστικά μιας πλασματικής πόλης. Μιας πόλης πυκνοκατοικημένης, γεμάτης ουρανοξύστες και πολυκατοικίες, όπου ανάμεσα στα επιβλητικά πανύψηλα κτήριά της διαδραματίζονται ανείπωτες ιστορίες, εμφανίζονται άνθρωποι αλλά και αλλόκοτα όντα, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα επικρατεί μια εκκωφαντική δράση πίσω από τη φαινομενική νηνεμία. Ο εικαστικός επινοεί μια νέα οπτική πραγματικότητα συνταιριάζοντας τη ζωγραφική τέχνη με πρωτότυπες συνθέσεις από επιζωγραφισμένες readymade εικόνες κόμικ και δημιουργεί το δικό του αφήγημα. O Παυλίδης ακολουθεί πάντα τους δικούς του αισθητικούς κανόνες, ανατρέπει κάθε μορφική συμβατικότητα, επαναδιατυπώνει φόρμες, τολμά καινοτόμους χρωματικούς συνδυασμούς, υιοθετεί τους επικοινωνιακούς κανόνες των κόμικ και αναδεικνύει τις προσωπικές του πλαστικές αξίες. Η δομημένη γραφή του εκπέμπει μια δυναμική και χωρίς να εγκλωβίζεται στα εικονογραφικά της χαρακτηριστικά διατυπώνει πολυειδείς νοηματικές παραπομπές. Κάθε έργο του συμπυκνώνει ένα ολόκληρο σύμπαν και με εύσχημο τρόπο εξάπτει τη φαντασία του θεατή και προκαλεί ποικίλους συνειρμούς.»  

Σύντομο Βιογραφικό :

Ο Γιάννης Παυλίδης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (Accademia di Belle Arti di Firenze). Χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να δημιουργήσει διάφορα περιβάλλοντα με επιδαπέδια και επιτοίχια γλυπτά, φτιαγμένα με papier mache ή  Fibran, πίνακες ζωγραφικής και κατασκευές από χαρτί ως επί το πλείστο. Τα επιζωγραφισμένα κολλάζ  με κόμικ και η επανάληψη μοτίβων ή θεμάτων σε συνδυασμό με την χρήση έντονων χρωματικών αντιπαραθέσεων χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη προσωπική του γραφή. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων: Art City, Women Show, On the Move, Creation Park, στη γκαλερί Καλφαγιάν, Women Overdose, στη γκαλερί Σκουφά, όπως και συμμετοχές σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων.
Επίσης έχει δουλέψει ως υπεύθυνος στο τμήμα graffiti της εταιρείας Άρσις, στη συντήρηση τοιχογραφιών στο κτίριο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διάφορες σχολές εφαρμοσμένων Τεχνών και στη σχολή ζωγραφικής του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη. Έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί στην ταινία «Ριζότο» της Όλγας Μαλέα.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Art22, www.artpointview.gr, Axia news

Χορηγός οίνου  Materia Prima

Εγκαίνια έκθεσης: 9 Μαρτίου 2023 17:30-22:30

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30, Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλ.: 211 182 38 18, info@technohoros.org