Το πρόβλημα με τα όπλα στην Ουκρανία

Σε εκτενές αφιέρωμα ο Economist εξηγεί με απλά λόγια πώς λειτουργεί η βιομηχανία παραγωγής οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, και γιατί ο ανεφοδιασμός της Ουκρανίας με νέα όπλα και πυρομαχικά είναι τόσο δύσκολη υπόθεση. Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, για να πάρετε μια εικόνα για το πρόβλημα:

  • Για να απαντήσει στα χτυπήματα του ρωσικού στρατού, οι Ουκρανοί εκτοξεύουν 5-6.000 βλήματα και ρουκέτες κάθε μέρα. Τόσα περίπου εισάγει ή παράγει ένα μικρό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ το χρόνο.
  • Ολόκληρη η ετήσια παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης μαζί φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του Ουκρανικού στρατού για τρεις μήνες.
  • Οι ΗΠΑ θα χρειαστούν έξι χρόνια για να αναπληρώσουν τους 1.600 πυραύλους Stinger που έχει παραλάβει ως τώρα η Ουκρανία. Τόσοι είναι πύραυλοι που διατέθηκαν σε όλες τις χώρες του κόσμου πλην ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.

Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, και έχει να κάνει με τον τρόπο που είναι στημένες οι γραμμές παραγωγής διαφόρων οπλικών συστημάτων. Είναι εξαιρετικά πολυπλοκότερες από ό,τι φαντάζονται πολλοί, αλλάζουν και αναβαθμίζονται δύσκολα και μεγάλες μετατροπές στο δυναμικό και την κλίμακα παίρνουν πολύ χρόνο. Όλα αυτά τα θέματα τα κοιτάζουν αυτή τη στιγμή όλες οι δυτικές χώρες που παράγουν όπλα, αλλά οι λύσεις θα πάρουν πολύ χρόνο.

————

 

Ορισμένα στοιχεία για τον οπλισμό που η ΕΕ έστειλε στην Ουκρανία

Αυτά είναι τα όπλα που έστειλε η Ευρώπη στην Ουκρανία εναντίον των Ρώσων