Τζόνι Ντεπ, Pop Art με συναίσθημα

Η πρώτη συλλογή έργων τέχνης περιορισμένης έκδοσης του Johnny εστιάζει στους Φίλους και τους Ήρωες, ανθρώπους που έχει γνωρίσει καλά και που τον έχουν εμπνεύσει ως άνθρωπο. Κάθε εικόνα είναι μια οικεία αντανάκλαση του χαρακτήρα τους στα μάτια του Johnny- μια απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο του έχουν αποκαλυφθεί.

Δουλεύοντας με βάση φωτογραφικές αναφορές, κάθε εικόνα έχει απογυμνωθεί σε μια απλούστερη και εικονική απεικόνιση του θέματος, την οποία ο Johnny έχει στη συνέχεια αναπτύξει και ενεργοποιήσει με τις χαρακτηριστικές του ελεύθερες κινήσεις.

Η τέχνη του Johnny βρίσκεται στη διασταύρωση της “Pop Art” και της “Street Art”. Αναγνωρίσιμες εικόνες ανθρώπων της λαϊκής κουλτούρας αναδιατυπώνονται με ζωντανά, φωτεινά χρώματα και επικαλύπτονται με την ενέργεια και το πνεύμα της Street Art. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από εμβληματικές εικόνες προσωπικοτήτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν ξεπεράσει την απρόσωπη γραφική απλότητα της Pop Art. Είναι Pop Art με συναίσθημα.

Εργα Τέχνης του διάσημου χολιγουντιανού ηθοποιού πουλήθηκαν έναντι 5 εκατ. ευρώ.

«Είμαι συγκινημένος που οι άνθρωποι θέλουν να δουν και πέρα από την κανονική δουλειά μου και να ανακαλύψουν αυτά που με ενδιαφέρουν»

Μια φορά καλλιτέχνης, για πάντα καλλιτέχνης. Κάποιου είδους… Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Τζόνι Ντεπ, ο οποίος μπορεί να μην παίζει αυτήν την εποχή σε ταινίες, μετά την υπόθεση του πολύ άσχημου διαζυγίου του με την Αμπερ Χερντ, αλλά ζωγραφίζει και όπως φαίνεται ζωγραφίζει και καλά. Ή, τέλος πάντων, επικερδώς.

Τα ίδια τα έργα του είναι λίγο σαν αφίσες για εφηβικά δωμάτια, όμως η υπεραξία τους προέρχεται από την ταυτότητα του δημιουργού τους. Ετσι, μέσα σε λίγες μέρες πουλήθηκαν χιλιάδες από αυτά, αποφέροντας στον ηθοποιό-ζωγράφο περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους Times. Πρόκειται για μια σειρά από εικόνες του θρύλου της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ, του συγγραφέα Χάντερ Τόμσον, των ηθοποιών Χιθ Λέτζερ και Ρίβερ Φίνιξ, σε αριθμημένα αντίτυπα, τα οποία βγήκαν προς πώληση από την γκαλερί Castle Fine Art Gallery στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου.

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι «πειραγμένες» από τον Ντεπ φωτογραφίες, που κόστιζαν 5.000 ευρώ η μία ή 20.000 ευρώ οι τέσσερις, ξεπούλησαν. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute «Τις πουλήσαμε όλες, έμειναν μόνο λίγες του Ρίβερ Φίνιξ», είπε ένας εκπρόσωπος της γκαλερί. «Πιστεύω ότι θα πουληθούν κι αυτές», συμπλήρωσε. Είναι η δεύτερη έκθεση του Ντεπ με έργα της σειράς «Φίλοι και Ηρωες» που βγαίνει προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πρώτη εμφανίστηκαν εικόνες του Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones, της θρυλικής Ελίζαμπεθ Τέιλορ, του Μπομπ Ντίλαν και του Αλ Πατσίνο, οι οποίες επίσης πουλήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο, τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους επτά μήνες ο Ντεπ έχει κερδίσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ από τις εικαστικές του αναζητήσεις. «Δεν το πίστευα ότι θα συμβεί», είπε ο Ντεπ. «Φυσικά είμαι συγκινημένος που οι άνθρωποι θέλουν να δουν και πέρα από την κανονική μου δουλειά και να ανακαλύψουν αυτά που με ενδιαφέρουν. Ελπίζω να είδε ο κόσμος όλους αυτούς τους φίλους και ήρωές μου με τον τρόπο που τους βλέπω κι εγώ».

Ο ηθοποιός είπε ότι περνάει πλέον περισσότερο χρόνο στην Αγγλία και ότι «λατρεύει» το Λονδίνο, το οποίο βρίσκει «πολύ δημιουργικό περιβάλλον». «Για πολλά χρόνια παρέμενα στην πρωινή δουλειά μου, στον κινηματογράφο, παρότι στην καρδιά μου ήμουν πάντα μουσικός και πάντα είχα την ανάγκη να δραπετεύσω σε ένα λευκό χαρτί, είτε για να γράψω είτε για να ζωγραφίσω», συνέχισε. «Είναι πολύ δημιουργικό να καταπιάνεσαι με κάτι για πρώτη φορά και να μην έχεις ιδέα πού θα οδηγήσει. Οταν αποφάσισα να μην περιορίζω πλέον τον εαυτό μου και να δημοσιοποιήσω τα έργα μου, σκεφτόμουν ότι αν αρέσουν στον κόσμο, έχει καλώς, αν δεν του αρέσουν, πάλι έχει καλώς. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση σε αυτά τα παράξενα πράγματα που βάζω στους καμβάδες.

Η Τέχνη ήταν και παραμένει μέρος της ζωής μου. Ηταν πολύ συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου σε όλα αυτά που δημιουργώ. Χαίρομαι που ενδιαφέρουν το κοινό. Την πρώτη φορά που είδα όλους μου τους πίνακες μαζί στην γκαλερί, ήταν λυρικό. Αισθάνθηκα τη σύνδεση ανάμεσα σε όλα αυτά τα πρόσωπα και ήταν πολύ ισχυρότερη από όσο φανταζόμουν».

Με πληροφορίες από: Castle fine art  and Protagon.gr