Πόσο πιθανό είναι οι ΗΠΑ να απαγορεύσουν το…Τik Tok;

Ο Alex Kliment γράφει στο GZERO Daily

Ως άτομο άνω των 40 ετών, το πρώτο πράγμα που έκανα όταν άκουσα για ένα νέο διακομματικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok ήταν: να τηλεφωνήσω στην ανιψιά μου Βαλέρια στο Μαϊάμι.

Είναι μαθήτρια λυκείου και περνάει πολύ χρόνο στο Tik Tok.

“Οι άνθρωποι υπνωτίζονται από αυτό”, μου είπε, υπολογίζοντας ότι περνάει έως και δύο ώρες την ημέρα στην εφαρμογή, ακόμη και όταν τη σβήνει σκόπιμα από το τηλέφωνό της κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών. Και κατά τη διάρκεια των ημερών του καλοκαιριού, λέει, μερικοί από τους φίλους της μπαίνουν για περισσότερες από οκτώ ώρες καθημερινά.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, τα δύο κορυφαία βίντεο στο feed της ήταν: ένας καθηγητής φυσικής που οδηγεί ένα αυτοσχέδιο σκούτερ με πυραυλοκίνητο κινητήρα μέσα στην τάξη του υπό τη μουσική υπόκρουση της επιτυχίας του ράπερ Ace Hood “I woke up in a Bugatti” και ένα μαγευτικό βίντεο μιας γυναίκας που εφαρμόζει λεπτές γραμμές κεριού σε ένα αυγό Pysanka.

Αυτό είναι το είδος της αλγοριθμικής παγίδας που έχει κερδίσει στο TikTok περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις ΗΠΑ.

Αλλά το νέο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο θα μπορούσε να δώσει τέλος σε όλα αυτά. Ο νόμος RESTRICT Act θα επεκτείνει την εξουσία του προέδρου να απαγορεύει εφαρμογές ή υλικό που κατασκευάζονται από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που η Ουάσινγκτον θεωρεί “αντιπάλους”. Ενώ το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ονομαστικά καμία εταιρεία, η κινεζικών συμφερόντων TikTok θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πιο παχύς στόχος του.

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές – αλλά το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει στον πρόεδρο να καταργήσει την εφαρμογή και από τα τηλέφωνα όλων των άλλων.

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να απαγορεύσουν το TikTok;

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης λένε ότι η εφαρμογή, η οποία καταγράφει πλήθος προσωπικών δεδομένων για τους χρήστες της, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Εξάλλου, τι θα εμποδίσει την κινεζική κυβέρνηση να απαιτήσει από το TikTok να παραδώσει όλα αυτά τα δεδομένα για τις τοποθεσίες, τις εμμονές και τις επαφές των απλών Αμερικανών; (Απάντηση: τίποτα – είναι ένα μονοκομματικό κράτος).

Επιπλέον, η τεράστια εμβέλεια της πλατφόρμας έχει εγείρει ανησυχίες ότι το Πεκίνο – ή οι φίλοι του – θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το TikTok για προπαγάνδα ή επιχειρήσεις επιρροής που αποσκοπούν στο να μπλέξουν με την αμερικανική πολιτική.

Η ανιψιά μου, από την πλευρά της, λέει ότι ενώ τα πολιτικά ζητήματα και τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής δεν τίθενται πολύ μεταξύ των φίλων της, ανησυχεί για αυτό το πρόβλημα της παραπληροφόρησης. “Το TikTok έχει μια ψεύτικη αίσθηση αξιοπιστίας. Αν θέλατε να κάνετε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να πιστέψουν κάτι που δεν ήταν αληθινό”, λέει, “το TikTok θα μπορούσε να είναι χρήσιμο γι’ αυτό”.

Το TikTok, από την πλευρά του, λέει ότι έχει ήδη διαπραγματευτεί λύσεις σε αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ. Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ειδικού εποπτικού συμβουλίου με έδρα τις ΗΠΑ για το περιεχόμενό της και τη μεταφορά των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών σε διακομιστές που διαχειρίζονται αμερικανικές εταιρείες.

Οι αντίπαλοι μιας απαγόρευσης έχουν επίσης ισχυρά επιχειρήματα.

“Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την Πρώτη Τροποποίηση”, λέει ο Anupam Chander, μελετητής της διεθνούς τεχνολογικής ρύθμισης στη Νομική Σχολή του Georgetown. “Το TikTok είναι μια τεράστια πλατφόρμα λόγου, από την οποία εξαρτώνται καθημερινά εκατομμύρια Αμερικανοί”

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της εταιρείας δεν αποτελεί απαγόρευση του ίδιου του λόγου. Αλλά το ζήτημα θα καταλήξει σχεδόν σίγουρα στα δικαστήρια σύντομα.

Ταυτόχρονα, η απαγόρευση του TikTok θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την απαγόρευση, οι Δημοκρατικοί είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι από τους Ρεπουμπλικάνους και οι νεότεροι ψηφοφόροι – οι κύριοι χρήστες του TikTok – είναι ισομερώς διχασμένοι ως προς το θέμα.

Υπάρχει και η παγκόσμια οπτική γωνία. Η απαγόρευση του TikTok ή ο εξαναγκασμός του να “στεγάσει” τα δεδομένα του στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να πλήξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με την Caitlin Chin, ειδική σε θέματα τεχνολογικής ρύθμισης στο CSIS. “Η αμερικανική οικονομία εξαρτάται από τις διασυνοριακές ροές δεδομένων”, λέει η ίδια. “Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίσουν να απαγορεύουν εταιρείες με βάση την εταιρική τους ιδιοκτησία ή τη χώρα προέλευσής τους, αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο”.

Χιλιάδες αμερικανικές εταιρείες πωλούν ήδη δεδομένα σε …μεσίτες που μπορούν να τα μεταβιβάσουν σε εχθρικές κυβερνήσεις, επισημαίνει η Caitlin Chin. Και όπως είδαμε, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου απρόσβλητες στο να επιδίδονται οι ίδιες σε παραπληροφόρηση.

“Οι ΗΠΑ έχουν πολύ ξεπερασμένους και κατακερματισμένους κανονισμούς όσον αφορά τόσο την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων όσο και τη μετριοπάθεια του περιεχομένου. Η απαγόρευση του TikTok δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να λύσει τα προβλήματα της ιδιωτικότητας των δεδομένων ή της επιτήρησης ή της προπαγάνδας μας”.

Όσο για την ανηψιά μου και τους φίλους της, η απαγόρευση του TikTok μπορεί να μην είναι το χειρότερο πράγμα, λέει.

“Δεν θα με πείραζε να το περιορίσουμε – είναι διασκεδαστικό, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί ένα ακραίο ποσό από τον χρόνο σας που θα μπορούσατε να διαθέσετε για κάτι άλλο”.