Όσκαρ 2023: Ο ασιατικός θρίαμβος του «Τα πάντα όλα»
Μια βραδιά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, δυνατές στιγμές και εκπλήξεις, θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς έως και βαρετή, με το απόλυτο φαβορί, την ταινία «Τα πάντα όλα», να αναδεικνύεται μεγάλη νικήτρια, επικρατώντας στις επτά από τις έντεκα συνολικά κατηγορίες στις οποίες υπήρξε υποψήφια, ήταν η 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.
Η ασιατική επέλαση μπορεί να άργησε λίγο να διαφανεί αλλά ήρθε τελικά στο φινάλε με το «Τα Πάντα Όλα», τη σάτιρα υπερηρώων των Νταν Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, να αποσπά, όπως ήθελαν εξάλλου και τα διεθνή προγνωστικά, τα περισσότερα και πιο σημαντικά βραβεία της βραδιάς, μεταξύ των οποίων και τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου στη Μισέλ Γιο που επικράτησε της Κέιτ Μπλάνσετ, Β΄ Γυναικείου Ρόλου στη Τζέιμι Λι ΚέρτιςΒ’ Ανδρικού Ρόλου στον Ke Huy Quan και Πρωτότυπου Σεναρίου.
Πολύ δυνατός αντίπαλος, παρόλα αυτά, αποδείχτηκε το πολεμικό δράμα του Έντουαρντ Μπέργκερ «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο», η μεγάλη παραγωγή του Netfix, που βασίζεται στο ομώνυμο πολεμικό μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1930, από τον Lewis Milestone, καταφέρνοντας, τότε, να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αυτή τη φορά κέρδισε τέσσερα συνολικά βραβεία, στις κατηγορίες Ξενόγλωσσης ΤαινίαςΣκηνογραφίαςΦωτογραφίας και Μουσικής.
Εκπλήξεις δεν είχαμε ούτε στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου μιας και ο Μπρένταν Φρέιζερ, πρωταγωνιστής της ταινίας «Φάλαινα», ο οποίος επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από την ενεργό υποκριτική δράση, επικράτησε των Κόλιν Φάρελ και Όστιν Μπάλτερ που διεκδικούσαν με αξιώσεις το ίδιο βραβείο.

 

Το Τα Πάντα Όλα είναι μια αμερικανική παραλογιστική κωμωδία-δραματική ταινία του 2022, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ (γνωστοί ως “Ντάνιελς”), οι οποίοι ήταν παραγωγοί μαζί με τους Άντονι και Τζο Ρούσο.

Το Τα Πάντα Όλα έκανε πρεμιέρα στο South by Southwest στις 11 Μαρτίου 2022 και ξεκίνησε μια περιορισμένη κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Μαρτίου 2022, πριν από την ευρεία κυκλοφορία από την A24 στις 8 Απριλίου 2022. Ήταν μια εμπορική επιτυχία και απέσπασε πάνω από 107 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και έγινε η πρώτη ταινία του A24 που ξεπέρασε το όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και ξεπέρασε το Η Διαδοχή (2018) ως ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις.

Η ταινία έχει λάβει  καθολική αναγνώριση για την απεικόνιση φιλοσοφικών εννοιών όπως ο υπαρξισμός, ο μηδενισμός και ο παραλογισμός, καθώς και άλλα θέματα όπως το τραύμα των γενεών, η ΔΕΠΥ και η ασιατική-αμερικανική ταυτότητα.

Τα βραβεία της ταινίας περιλαμβάνουν την ανακήρυξη της πρώτης δεκάδας ταινίας του 2022 από το Εθνικό Συμβούλιο Κριτικής και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, δύο Χρυσές Σφαίρες για τους Yeoh και Quan στα 80α Βραβεία Χρυσής Σφαίρας από 6 υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας – Μιούζικαλ ή Κωμωδία και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, πέντε βραβεία από 14 κορυφαίες υποψηφιότητες στα 28α Βραβεία Επιλογής Κριτικών, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, πέντε υποψηφιότητες στα 29α Screen Actors Guild Awards, συμπεριλαμβανομένων υποψηφιοτήτων υποκριτικής για το συνολικό σύνολο και μεμονωμένες υποψηφιότητες για τους Μισέλ Γιο, Τζόναθαν Κι Κουάν, Στέφανι Χου και Τζέιμι Λι Κέρτις και 10 υποψηφιότητες στα 76α Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας.

Επίσης έλαβε 11 υποψηφιότητες στα 95α Όσκαρ και έγινε η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες της τελετής, κερδίζοντας τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.

Το Majers Coin Laundry στο Σαν Φερνάντο, θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε καθαριστήριο. Κι όμως, από τον Μάρτιο του 2020 έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λος Αντζελες λόγω των γυρισμάτων της ταινίας «Τα Πάντα Ολα» («Everything Everywhere All At Once» που πραγματοποιήθηκαν εκεί.

Στριμωγμένο ανάμεσα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα πάρκο τροχόσπιτων, το Majers Coin Laundry έχει ψηλά παράθυρα τα οποία αποκαλύπτουν τους αυτόματους πωλητές γεμάτους με σοκολάτες. Την είσοδο πλαισιώνει μια σειρά από μεταλλικά καρότσια που όταν φυσάει δυνατά, ο άνεμος τα μετακινεί στον διπλανό χώρο πάρκινγκ.

Για έξι ολόκληρες ημέρες, το κατάστημα έγινε το δεύτερο σπίτι των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, δημιουργών του φιλμ «Τα Πάντα Ολα» που στις 12 Μαρτίου είναι το φαβορί όχι μόνο για ένα αλλά περισσότερα αγαλματίδια Οσκαρ. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Μισέλ Γεό στον ρόλο της Εβελιν Γουάνγκ, της οποίας η ζωή θα αλλάξει όταν θα αρχίσει να μεταπηδά σε παράλληλα σύμπαντα και να συναντά διαφορετικές εκδοχές του εαυτού της. Η Γουάνγκ εργάζεται σε καθαριστήριο προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγει τα οικογενειακά προβλήματα και μια μανιακή εφοριακό που την κυνηγάει. Το κατάστημα έγινε το επίκεντρο των παράλληλων αυτών συμπάντων στα οποία μας μεταφέρει η ιστορία.

Μερικές μέρες πριν την 95η τελετή απονομής των Οσκαρ, η ταινία «σάρωσε» και στα βραβεία των σκηνοθετών, παραγωγών, σεναριογράφων και του Σωματείου Ηθοποιών (SAG).