Πέθανε ο Ιάπωνας νομπελίστας Κενζαμπούρο Όε
Είχε τιμηθεί το 1994 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για τα βιβλία του με θέμα τον ειρηνισμό και τον ανάπηρο γιο του και χρησιμοποίησε τη φήμη του για να καταγγείλει τόσο τα πυρηνικά όπλα όσο και την πυρηνική ενέργεια.

Ο Κενζαμπούρο Όε απεβίωσε στις 3 Μαρτίου από γηρατειά, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδότης του, Kodansha. Η κηδεία του έχει ήδη τελεστεί από την οικογένεια του.

kenzaburo oe biblioΟ Όε γεννήθηκε στο νησί Σικόκου. Ήταν μόλις δέκα ετών όταν η Ιαπωνία βγήκε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αναμνήσεις του από εκείνα τα δύσκολα χρόνια διαμόρφωσαν τη θεματολογία των βιβλίων του. Ο Όε έγραψε ανατριχιαστικές ιστορίες για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Υποστήριζε ενεργά την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Όε σπούδασε γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Άρχισε να δημοσιεύει ιστορίες όσο ήταν ακόμη φοιτητής. Το 1958, τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο Ακαταγκάουα, το οποίο απονέμεται σε νέους συγγραφείς.

Το 1994, προτάθηκε για το Τάγμα του Πολιτισμού, ένα μετάλλιο που απονέμεται από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Ο Όε απέρριψε τη βράβευση, λέγοντας πως «δεν αναγνωρίζει καμία εξουσία, καμία αρχή, ανώτερη της δημοκρατίας».

Σε πολλά από τα βιβλία του Όε, εμφανίζονται χαρακτήρες που είναι βασισμένοι στον γιο του, τον Χικάρι. Ο Χικάρι πάσχει από εγκεφαλική βλάβη και για πολλά χρόνια αδυνατούσε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Ως ενήλικας, έγινε γνωστός συνθέτης. Ο Όε είχε δηλώσει πως μέσα από τα βιβλία του προσπαθούσε να δώσει «μια φωνή» στον Χικάρι.

«Παρόλο που μάλλον είμαι ένας αρκετά σκοτεινός μυθιστοριογράφος, πιστεύω πως στα μυθιστορήματά μου παρουσιάζεται μια μορφή εμπιστοσύνης προς τους ανθρώπους. Και αυτό προήλθε από τον γιο μου», δήλωσε το 2014.

Ο Κενζαμπούρο Όε ήταν παντρεμένος με τη Γιούκαρι Ιτάμι, την αδερφή του αείμνηστου σκηνοθέτη Τζούζο Ιτάμι. Ήταν πατέρας τριών παιδιών.