Η Cube Gallery, φιλοξενεί από τις 17 Μαρτίου έως και τις 15 Απριλίου, την καινούρια ενότητα της δουλειάς, της εικαστικού Γεύσως Παπαδάκη «I See La Vie En Rose», με σαφείς αναφορές στην γυναικεία ταυτότητα. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά και το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μονοπωλούν την επικαιρότητα. Στην Cube, συνεργάτες και καλλιτέχνες είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και από τον Σεπτέμβριο του 2022 και για όλο το 2023 φιλοξενούνται εκθέσεις και projects που είτε δίνουν βήμα σε γυναίκες εικαστικούς για να παρουσιάσουν την δουλειά τους είτε πραγματεύονται την θέση και την ορατότητα της γυναίκας δημιουργού στον χώρο της τέχνης είτε θίγουν επίκαιρα ζητήματα που έχουν σχέση με το γυναικείο φύλο.

Παρουσία Ι, 20 x 20 cm, mixed media on canvas

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει: «Η Γεύσω Παπαδάκη είναι μία εικαστικός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις μιας και μέσα από την πολυεπίπεδη δουλειά της έχει δημιουργήσει την δική της ταυτότητα στον χώρο της σύγχρονης τέχνης.
Τα θέματά της καθαρά ανθρωποκεντρικά, ακόμη και όταν η φιγούρα μπορεί να απουσιάζει ή να μην βρίσκεται σε πρώτο πλάνα στα έργα της. Δημιουργεί περιβάλλοντα οικεία, αλλά και φανταστικά που όμως πάντα ασκούν μια ανεξήγητη έλξη στον θεατή και την επιθυμία της εσωτερικής αναζήτησης.
Στην ενότητα των έργων I See La Vie En Rose, η γυναίκα γίνεται ύμνος, ψίθυρος και κραυγή. Είναι η ίδια γυναίκα που μπορεί να κρύβεται στις σκιές και ξαφνικά να εμφανίζεται στο φως μέσα από το κυρίαρχο κόκκινο χρώμα που πάλλεται, από το αχνό ροζ μέχρι το εκρηκτικό κόκκινο για να παρουσιάσει, να σχολιάσει και να αποκαλύψει.

Ανεκπλήρωτοι έρωτες, 60 x 120 cm, acrylics on canvas

Σύμβολα αρχετυπικά, όλα σε χρώμα κόκκινο, οι γόβες, το κραγιόν, το ρόδι και το φόρεμα, κάνουν την εμφάνισή τους, προσκαλώντας σε μια συνουσία μυστική. Να είναι άραγε εκείνος ο απαγορευμένος έρωτας ή η ανεκπλήρωτη επιθυμία στην άκρη του μυαλού? Αλλά, έρχεται το ροζ και τα λειαίνει όλα με την γλύκα της παιδικότητας και τον αυθορμητισμό της εφηβείας.
Μπορεί η τέχνη να σπάσει τα μέχρι τώρα παγιωμένα στερεότυπα που αποφασίζουν για τους ρόλους, αλλά ακόμη και για τον τρόπο με το οποίο θα ζήσει μια γυναίκα? Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα από τις εικόνες του I See La Vie En Rose όλα τους έρχονται στην επιφάνεια και προβάλλονται με τρόπο κινηματογραφικό ακολουθώντας η μία εικόνα την άλλη, δημιουργώντας μια προσωπική ανάγνωση για την ζωή μου θα μπορούσε ή όχι να είναι ρόδινη, αλλά είναι πραγματική, σύγχρονη και καθημερινή».
Η εικαστικός Γεύσω Παπαδάκη, γράφει για την ενότητα των έργων της I See La Vie En Rose:
«Μούσα και σύμβολο. Γυναίκα.

Το εσωτερικό της αγάπης, 100 x 100 cm, acrylics on canvas

Σύμβολο του σεξ, αλλά και γυναίκα της διπλανής πόρτας.
Συχνά δέσμια της επιβεβλημένης εικόνας της όμορφης και πάντα νέας. Πρωταγωνίστρια στα περιοδικά μόδας. Απαστράπτουσα και πρότυπο.
Υμνήθηκε στην παγκόσμια  λογοτεχνία, στη ζωγραφική. Μάνα και ερωμένη. Γυναίκα μοιραία σε καθοριστικούς ρόλους.
Μούσα και πλανεύτρα και θύμα. Απειλή και αντικείμενο πόθου. Σύμβολο μητρότητας, γυναίκα που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο αλλά και γυναίκα στην πρώτη γραμμή στους αγώνες. Οι προκλήσεις πολλές. Θάρρος και αποφασιστικότητα για το πρώτο βήμα απελευθέρωσης ή εγκλωβισμός μέσα στο οικείο περιβάλλον-σπίτι με το οποίο έχει και ταυτιστεί.

Une dame, 100 x 100 cm, acrylics on canvas

Συχνά πληρώνει το τίμημα των πολλών και αντικρουόμενων ρόλων και υποχρεώσεων της. Ξέρει να κρατάει ισορροπίες. Απέναντι στον άνδρα, αμυνόμενη αλλά και συντροφικά δίπλα σε αυτόν.
Πολλές οι επιλογές της, οι ικανότητες της.
Αγωνιστική, δυνατή αλλά και φοβισμένη. Ευάλωτη λόγω της φύσης της, με συνέπεια όλα αυτά που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα. Ένα αόρατο νήμα συνδέει υπαινικτικά όλες τις μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες των γυναικών.
Γεννήθηκα γυναίκα και πολλά βιώνω και καταλαβαίνω από το φύλο μου και άλλα τόσα αγνοώ και προσπαθώ να κατανοήσω.
Γυναίκα που προσπαθεί να συναντήσει το πραγματικό της εαυτό. Τον κρυμμένο. Που προσπαθεί να συντονίζει και να ενώνει τα διάφορα αντίθετα και αντικρουόμενα κομμάτια μέσα της».

Event Information
Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 17 Μαρτίου,  20.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 14.00, Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 2611110069 ▪ email: lianazoza@cubegallery.gr , www.cubegallery.gr