Λαθρεμπόριο έργων τέχνης: Άγνωστος πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ βρέθηκε στη Βουλγαρία.

Αναμένεται περαιτέρω εξέταση του κατασχεθέντος πίνακα.

Αγνωστο ως σήμερα έργο του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη Τζάκσον Πόλοκ (Jackson Pollock) ανακάλυψε στη Βουλγαρία η αστυνομία που ερευνά τα διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίου έργων τέχνης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

O πίνακας στο πίσω μέρος του έχει αφιέρωση στα γενέθλια της Αμερικανίδας ηθοποιού Λόρεν Μπακόλ, δήλωσε η αναπληρώτρια εισαγγελέας της Σόφιας και εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ντεσισλάβα Πέτροβα.

“Αφιερωμένο στην πολύ ταλαντούχα και αγαπημένη μου φίλη Lauren Bacall, Χρόνια Πολλά”, γράφει το υπογεγραμμένο σημείωμα στο πίσω μέρος του πίνακα, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1949. Η ημερομηνία συμπίπτει με τα γενέθλια της ηθοποιού.

Αναφέρεται ότι το ύφος, η τεχνική και η καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα του πίνακα αντιστοιχεί στα αισθητικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τους πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ της περιόδου 1945-1950, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Πρέπει να διενεργηθεί περαιτέρω εξέταση του κατασχεθέντος πίνακα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πρωτότυπο έργο και κινητό πολιτιστικό αγαθό. Θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία διεθνούς νομικής συνδρομής, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών εντολών έρευνας, για να διαπιστωθούν όλες οι περιστάσεις που σχετίζονται με την πιθανή μετακίνηση και διαδρομή του πίνακα, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το έργο ενδέχεται να έχει αξία έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως μετέδωσε η Εθνική Ραδιοφωνία της χώρας επικαλούμενη ειδικούς

Ο Πόλοκ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού κατά τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, φημιζόταν για την τεχνική του dripping. Κατά την τεχνική αυτή ο Πόλοκ τοποθετούσε στο έδαφος τον καμβά και έσταζε με χαοτικό τρόπο τη μπογιά πάνω του.