Ιστορικής σημασίας η επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα 

Η επιστροφή η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ μέσα σε κλίμα συγκίνησης στην Αθήνα αποτελεί πράξη «αδελφοσύνης και διαλόγου» για το Βατικανό.

Το θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.

«Η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό, που μπορεί να μη φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους», δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της DW, ο Πάπας θέλησε να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για πράξη που αφορά ανεκτίμητης αξίας αρχαία αντικείμενα και που γίνεται με πνεύμα «αδελφοσύνης και διαλόγου». Κάτι που, έμμεσα, αποτελεί μήνυμα και προς όλες τις άλλες χώρες στις οποίες βρίσκονται τέτοια μάρμαρα.

Η κίνηση αυτή του Πάπα Φραγκίσκου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς ότι ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος, δεν είχε συναινέσει στο να μπορέσουν να δοθούν τα τρία θραύσματα στην Ελλάδα.