Γιάνης Βαρουφάκης: Να «ανατινάξουμε το τραπεζικό σύστημα» ή να το «αφήσουμε να καεί»

Οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, την επιβολή capital controls εν μία νυκτί και των πρωτόγνωρων εικόνων μπροστά στα ATM, όπου συνταξιούχοι περίμεναν επί ώρες ώστε να αναλάβουν λίγες δεκάδες ευρώ, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «ξαναχτύπησε».

Στη μηνιαία στήλη του στην ιστοσελίδα project-syndicate.org, η οποία αποδόθηκε στα ελληνικά στο news247.gr, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήρθε η ώρα να «ανατινάξουμε το τραπεζικό σύστημα» ή να το «αφήσουμε να καεί», με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη μεσολάβηση του ελβετικού κράτους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως «το τραπεζικό σύστημα που θεωρούμε δεδομένο δεν επιδέχεται διόρθωση. Αυτά είναι τα κακά νέα. Αλλά δεν χρειάζεται πλέον να βασιζόμαστε σε οποιοδήποτε ιδιωτικό, κερδοσκοπικό, κοινωνικά αποσταθεροποιητικό δίκτυο τραπεζών, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα».

«Ήρθε η ώρα να τινάξουμε στον αέρα ένα ανεπίδεκτο διόρθωσης τραπεζικό σύστημα που αποφέρει οφέλη μόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στους μετόχους σε βάρος της πλειοψηφίας», τονίζει.

Καταθέτει, μάλιστα, επαναστατικές προτάσεις απέναντι σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει θέσει σε κατάσταση «ομηρίας» την κοινωνία, έχοντας το «μονοπώλιο στις πληρωμές, τις καταθέσεις και τις πιστώσεις», ενώ επισημαίνει πως η «τεχνολογία μας παρέχει πλέον μία εξαιρετική εναλλακτική λύση».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράφει τις θέσεις του ως πρώην Υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.