Χαμζά Γιουσάφ: Ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και από την Τρίτη νέος πρωθυπουργός 

 

 Ο Χαμζά Γιουσάφ, γιός μεταναστών από το Πακιστάν και την Κένυα, είναι ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος και πλέον πρωθυπουργός της Σκωτίας, στη θέση της Νίκολα Στέρτζιον

Ο Χάμζα Γιουσάφ διαδέχθηκε τη Νίκολα Στέρτζιον στην ηγεσία του SNP και εξελέγη από το κοινοβούλιο πρώτος υπουργός της Σκωτίας. Ο 37χρονος είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που ηγείται μεγάλου κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Γιουσάφ νίκησε τους αντιπάλους του Κέιτ Φορμπς και Ας Ρίγκαν σε μια αναμέτρηση για την ηγεσία που αποκάλυψε βαθιές διαιρέσεις στο κόμμα. Σήμερα αναμένεται να επιβεβαιωθεί ως ο πρώτος ηγέτης εθνικής μειονότητας σε αποκεντρωμένη κυβέρνηση.

Ο Γιουσάφ απέτισε φόρο τιμής στους αντιπάλους του, την υπουργό Οικονομικών Kate Forbes και τον πρώην υπουργό Ash Regan, λέγοντάς τους: “Ξέρω ότι συλλογικά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ως μέρος της ομάδας SNP”

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ συνεχάρη το διάδοχο της Νίκολα Στέρτζιον, λέγοντας ότι και οι δύο θα πρέπει να επικεντρωθούν σε “θέματα που έχουν σημασία για τους ανθρώπους”, όπως η μείωση του πληθωρισμού και όχι η ανεξαρτησία της Σκωτίας, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τις τάσεις που επικράτησαν στην Σκωτία καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της Στέρζον. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι πολίτες της Σκωτίας έχουν αρκετές φορές διαμαρτυρηθεί μέσω των εκπροσώπων τους ότι διαφωνούν με το Brexit που φαίνεται να πλήττει πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας.

Ο νέος ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ένας περήφανος Σκωτσέζος και “ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο” που αναλαμβάνει το τιμόνι ενός κόμματος το οποίο υποστηρίζει “εδώ και 20 χρόνια”
Κέρδισε στη δεύτερη καταμέτρηση με 52,1% των ψήφων, νικώντας την Κέιτ Φορμπς που έλαβε ποσοστό 47,9%.