Την Κυριακή 2 Απριλίου, τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης μας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας μας

Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας και της “Ίριδας”, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάσαμε στο FLIX.gr

O όμιλος Mitsis Hotels που έχει πλέον την εκμετάλλευση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται και το Ιντεάλ, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία – ουσιαστικά – αναφέρει ότι δεν δεσμεύεται για τη διατήρηση του κινηματογράφου, μιλώντας αόριστα και χωρίς δεσμευτική ισχύ πως «θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του.

Θα ήταν ενδιαφέρον κάποιος ειδικός να μας εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δέσμευση και τι έχει να κάνει με το αίτημα όλων για τη διατήρηση του κινηματογράφου Ιντεάλ στο χώρο όπου στεγάζεται έναν αιώνα τώρα.

 

Η θέση του Υπουργείου Πολιτισμού

Εκτός δικαιοδοσίας του Υπουργείου Πολιτισμού η σωτηρία του Ιντεάλ και του ‘Αστορ

«Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου, θέτοντας τα δύο σινεμά εκτός δικαιοδοσίας του.

Εγκαλούμενο εδώ και μήνες για την απραξία του πάνω στο θέμα της διατήρησης της χρήσης ως κινηματογραφικών αιθουσών των κινηματογράφων Ιντεάλ και Αστορ που απειλούνται από την εκμετάλλευση των κτιρίων που τα στεγάζουν, ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε ερώτηση δημοσιογράφων διευκρινίζει μέσω του Γραφείου Τύπου του: Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνο για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.