Home Επικαιροτητα Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις

by bot

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις/ Την Τρίτη ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης 

Για χρόνια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμπεριφερόταν ως να ήταν υπεράνω του νόμου. Υπό την ιδιότητα του προέδρου επεδίωξε να αξιοποιήσει τη δύναμή του για να ασκήσει πίεση στη δικαιοσύνη και να επηρεάσει τις αποφάσεις της. Έκανε σχεδόν ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. Αγνόησε την αμερικανική νομοθεσία, παρέκαμψε τους κανόνες και περιφρόνησε τα πρότυπα όπου και όποτε μπορούσε. Το να αναγκαστεί ο Τραμπ να λογοδοτήσει τουλάχιστον για ένα από τα εικαζόμενα παραπτώματά του ήταν κάτι που αναμενόταν και για πολλούς είχε αργήσει πολύ.

Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, αφού το σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης ψήφισε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για καταβολή χρημάτων που αφορούσαν…να κλείσουν το στόμα μιας πορνοστάρ, της Στόρμι Ντάνιελς

                         Τι σημαίνει η παραπομπή του Τραμπ σε δίκη.

Την Πέμπτη οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά ότι το σώμα ενόρκων ψήφισε την παραπομπή Τραμπ, επικαλούμενοι τέσσερα άτομα που είχαν γνώση του θέματος. Το κατηγορητήριο επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα την Πέμπτη από τον Τζο Τακοπίνα, δικηγόρο του Τραμπ, και άλλες πηγές.

Το σφραγισμένο κακουργηματικού περιεχομένου κατηγορητήριο είναι πιθανό να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι συγκεκριμένες κατηγορίες. Σχετίζεται με την πληρωμή χρημάτων προς την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου η τελευταία να αποκρύψει το γεγονός ότι σε ανύποπτο χρόνο βρέθηκε μαζί της, όπως εκείνη διατείνεται. Το γεγονός της εξαγοράς της σιωπής της πορνοστάρ έγινε το 2016, λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών, καθώς ο Τραμπ διεκδικούσε την προεδρία. Ο τότε δικηγόρος του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, ενορχήστρωσε την πληρωμή για να εξαγοράσει τη σιωπή της Ντάνιελς σχετικά με μια υποτιθέμενη σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ το 2006.


Γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τραμπ;

Ο Μαίκλ Κόεν – τώρα πλέον πολέμιος του Τραμπ που κατέθεσε ενώπιον των ενόρκων στην υπόθεση του Μανχάταν – έκανε την πληρωμή των 130.000 δολαρίων στη Ντάνιελς τον Οκτώβριο του 2016. Όταν ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ αποζημίωσε τον Κόεν με μηνιαίες επιταγές 35.000 δολαρίων από τον προσωπικό του λογαριασμό.

Το 2018, ο Κόεν παραδέχθηκε την ενοχή του σε κατηγορίες για χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας που σχετίζονται με την πληρωμή των χρημάτων απόκρυψης. Τα δικαστικά έγγραφα στην ομοσπονδιακή υπόθεση του Κόεν ανέφεραν ότι ο Οργανισμός Τραμπ περιέγραψε ψευδώς τις πληρωμές ως νομικά έξοδα.

Τι έχουν πει ο Τραμπ και οι δικηγόροι του;
Ο Τραμπ αρνείται αδικήματα σε σχέση με κάθε κατηγορία εναντίον του, είτε πρόκειται για κατηγορίες για εγκληματική δραστηριότητα είτε για αξιώσεις για αστικές αποζημιώσεις. Έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις έρευνες ως πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Αρνείται τη σχέση του με την Ντάνιελς, αλλά έχει παραδεχθεί ότι πλήρωσε τον Κόεν, ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα εκβιασμού.

Η νομική του ομάδα συναντήθηκε με τους εισαγγελείς του Μανχάταν για να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες. Μια δικηγόρος του Τραμπ, η Σούζαν Νίσελς, υποστήριξε ότι θα έκανε πληρωμές στην Ντάνιελς ανεξάρτητα από την προεδρική του εκστρατεία.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Ο Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο για την απαγγελία κατηγοριών την Τρίτη, όπου θα δηλώσει την ενοχή του και θα οριστούν ημερομηνίες για την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δικηγόροι του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πολεμήσουν με νύχια και με δόντια τις κατηγορίες στα στάδια της προδικασίας, υποβάλλοντας προτάσεις σε προσπάθειες να αποκλείσουν στοιχεία και μαρτυρίες που πιστεύουν ότι θα βλάψουν την υπεράσπισή του, όπως συνηθίζεται σε ποινικές υποθέσεις.

Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα τον επανακαθορισμό προθεσμιών και τον προγραμματισμό γεγονότων, καθιστώντας μια οριστική ημερομηνία δίκης μάλλον αδύνατον να προβλεφθεί. Είναι πιθανό να μεσολαβήσουν χρόνια μεταξύ της απαγγελίας κατηγοριών στον Τραμπ και μιας ενδεχόμενης δίκης.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά
Η υπόθεση στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στο να απορρίψουν άλλοι εισαγγελείς τις ανησυχίες τους και να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες εναντίον του Τραμπ. Είναι, τουλάχιστον, πιθανό διάφορες άλλες έρευνες εναντίον του πρώην προέδρου -όπως η ευθύνη που μπορεί να φέρει για την έφοδο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021- να μην τραβήξουν επ’ άπειρον και να ολοκληρωθούν σύντομα. Εάν συμβεί αυτό, ο Τραμπ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερες κατηγορίες. Και περισσότερες πιθανές καταδίκες.

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024