Πάμε να βάψουμε αυγά με φυτικές βαφές….

Οι φυτικές βαφές δεν είναι μια σύγχρονη τάση, για παράδειγμα η βαφή των αυγών με κρεμμυδόφυλλα είναι αρκετά παλιά τεχνική. Ας βάψουμε τα αυγά μας με αγνούς τρόπους και υλικά που βρίσκουμε στη φύση. Το αποτέλεσμα είναι πάντα μια έκπληξη, αλλά απίστευτα όμορφο!

Για 20 αυγά

Για τα «κόκκινα» αυγά
2-3 χούφτες κρεμμυδόφυλλα από μοβ και καφέ κρεμμύδια
50 ml κόκκινο ξίδι

Για τα κίτρινα αυγά
4 κουτ. σούπας κουρκουμά
2 κουτ. σούπας ξίδι

Για τα μοβ-ροζ αυγά
παντζάρια
μοβ λάχανο
2 κουτ.σούπας ξίδι

Για τα μπλε-γαλάζια-πράσινα αυγά
μοβ λάχανο
2 κουτ. σούπας ξίδι
¼ 1/4 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

Αρχικά επιλέγουμε όσο το δυνατόν αυγά βιολογικά ή χωριάτικα – το τσόφλι του αυγού είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στην καλύτερη αποτύπωση των χρωμάτων. Αφήνουμε τα αυγά από το προηγούμενο βράδυ εκτός ψυγείου (αν τα διατηρούμε σε ψυγείο) και τα καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό και ένα πανί. Για τα «κόκκινα» αυγά χρησιμοποιούμε καφέ αυγά ενώ για όλα τα υπόλοιπα χρώματα λευκά. Όσο είναι ζεστά τα αυγά, τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Τα «κόκκινα» αυγά: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τοποθετούμε τα κρεμμυδόφυλλα, τα περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια καυτό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες. Τοποθετούμε τα αυγά επάνω στα κρεμμυδόφυλλα και σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ξίδι με όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα αυγά και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα αυγά να βράσουν για 12-15’ μετά την πρώτη βράση, αποσύρουμε και αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν.

Τα κίτρινα αυγά: Ετοιμάζουμε ένα διάλυμα με 4 φλιτζάνια καυτό νερό, τον κουρκουμά και το ξίδι. Βράζουμε τα αυγά, αμέσως τα μεταφέρουμε στο διάλυμα που ετοιμάσαμε και τα αφήνουμε μέχρι αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.

Τα ροζ και τα μοβ αυγά: Για τα ροζ αυγά ψιλοκόβουμε 4 βολβούς παντζαριών και τους βράζουμε με 4 φλιτζάνια νερό για 20’. Για τα μοβ αυγά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αντικαθιστώντας για κάθε φλιτζάνι νερό, 1 φλιτζάνι αλεσμένο μοβ λάχανο. Ταυτόχρονα βράζουμε τα αυγά. Περνάμε τα παντζάρια ή το λάχανο από σήτα, μεταφέρουμε το ζουμί τους σε μπολ, προσθέτουμε ξίδι και τα αυγά. Αφήνουμε τα αυγά μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.

Για τα μπλε-γαλάζια-πράσινα αυγά:
Για τα μπλε αυγά θα χρησιμοποιήσουμε το ζουμί από το μοβ λάχανο και θα προσθέσουμε τη σόδα, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τα αυγά και
τα βγάζουμε όταν αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε. Στην ίδια βαφή προσθέτουμε κουρκουμά και φτιάχνουμε το πράσινο χρώμα, τοποθετούμε μέσα τα αυγά και τα βγάζουμε όταν αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμούμε.

ΠΗΓΗ 

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη