Η Google μειώνει φορητούς υπολογιστές και…συρραπτικά των εργαζομένων για να εξοικονομήσει χρήματα

Η επικεφαλής των οικονομικών της Google, Ruth Porat, δήλωσε πρόσφατα σε email της ότι η εταιρεία προβαίνει σε περικοπές στις υπηρεσίες για τους εργαζόμενους. Στοιχεία του συγεκριμένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέρθηκαν αρχικά στη Wall Street Journal.

Σε ξεχωριστά έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το CNBC, η Google δήλωσε ότι μειώνει τα μαθήματα γυμναστικής, τα συρραπτικά, την ταινία και τη συχνότητα αντικατάστασης φορητών υπολογιστών για τους υπαλλήλους.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της εταιρείας για το 2023 είναι “η επίτευξη διαρκούς εξοικονόμησης πόρων μέσω της βελτίωσης της ταχύτητας και της αποδοτικότητας”. δήλωσε ο Porat στο ηλεκτρονικό μήνυμά της. “Όλες οι υπηρεσίες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε, αναφερόμενη σε τομείς προϊόντων.

Τα τελευταία μέτρα περικοπής κόστους έρχονται καθώς η Alphabet -η οποία ανήκει στην Google, έχει εισέλθει στην πλέον σοβαρή περίοδο περικοπών κόστους σε σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εταιρεία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού της, για να υπολογίσει την επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων μετά την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που σημείωσε ρεκόρ.

Οι περικοπές εμφανίστηκαν και με άλλους τρόπους. Η εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει το υπόλοιπο των αδειών μητρότητας και ιατρικής περίθαλψης των απολυμένων υπαλλήλων, όπως είχε μεταδώσει προηγουμένως το CNBC.

Στο πρόσφατο email της, η Porat δήλωσε ότι οι απολύσεις ήταν “οι πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε ως εταιρεία”. “Αυτή η εργασία είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας λόγω της πρόσφατης ανάπτυξής μας, του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των απίστευτων επενδυτικών ευκαιριών μας για να προωθήσουμε την τεχνολογία – ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη”, ανέφερε το email της Porat.

Μεταξύ των αλλαγών στον εξοπλισμό, η Google διακόπτει τις ανανεώσεις για φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και οθόνες. Επίσης, “αλλάζει το πόσο συχνά αντικαθίσταται ο εξοπλισμός”, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που είδε το CNBC.

Οι υπάλληλοι της Google που δεν έχουν ρόλο μηχανικού αλλά χρειάζονται νέο φορητό υπολογιστή θα λάβουν ένα Chromebook από προεπιλογή. Τα Chromebook είναι φορητοί υπολογιστές που κατασκευάζονται από την Google και χρησιμοποιούν ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στην Google και ονομάζεται Chrome OS.

Πρόκειται για μια μετατόπιση από το φάσμα των προσφορών, όπως τα Apple MacBooks, που ήταν προηγουμένως διαθέσιμα στους υπαλλήλους. “Παρέχει επίσης την καλύτερη ευκαιρία σε όλες τις διαχειριζόμενες συσκευές μας να αποτρέψουμε την εξωτερική παραβίαση”, αναφέρεται σε ένα έγγραφο σχετικά με τις αλλαγές στους φορητούς υπολογιστές.

Η Porat αναφέρθηκε στο έτος 2008 δύο φορές στο ηλεκτρονικό της μήνυμα.

“Έχουμε ξαναβρεθεί εδώ”, ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Το 2008, οι δαπάνες μας αυξάνονταν ταχύτερα από τα έσοδά μας. Βελτιώσαμε την χρήση των μηχανημάτων, περιορίσαμε τις επενδύσεις μας σε ακίνητα, σφίξαμε το ζωνάρι στους προϋπολογισμούς,  στα καφέ και στη χρήση κινητών τηλεφώνων και καταργήσαμε τη θυγατρική εταιρεία υβριδικών οχημάτων”.

“Όπως κάναμε και το 2008, θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να εντοπίσουμε άλλους τομείς δαπανών που δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο θα έπρεπε ή που δεν κλιμακώνονται στο μέγεθός μας”.

Σε δήλωσή του στο CNBC, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: “Όπως έχουμε δηλώσει δημοσίως, έχουμε ως στόχο της εταιρείας να επιτύχουμε διαρκείς εξοικονομήσεις μέσω της βελτίωσης της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούμε κάποιες πρακτικές αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων μας, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κορυφαία στον κλάδο προνόμια, παροχές και ανέσεις”.

ΠΗΓΗ