Παρουσίαση βιβλίου: Ο Πανάγος Μελισσιώτης ή αλλιώς ο “Αψε Σβύσε”, η Χριστίνα Φίλιππα και οι ομιλητές

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου – συγγραφέα Χριστίνας Φίλιππα – καρπός πολύμηνης δουλειάς και ενδελεχούς έρευνας – πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μ.Ε.Ο Νέου Ψυχικού με τη συμμετοχή εκλεκτών καλεσμένων και εκλεκτών παρουσιαστών. 

Εκδόσεις ΗΔΥΦΩΝΟ 

Παντελής Μπουκάλας, εκ των ομιλητών και Χριστίνα Φίλιππα.

Ευχαριστίες προς τους Παντελή Μπουκάλα, Ζήσιμο Συνοδινό, Θανάση Θεολόγη, Θανάσης Θεολόγης Πέτρο Αποστολόπουλο και Πέτρο Τσαγκάρη που μίλησαν και παρουσίασαν το βιβλίο.

Ο ΚΟΥΡΕΑΣ-ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

“Στην Αθήνα, αν υπάρχουν κάτοικοι μη γνωρίζοντες τον Μελισσιώτην, δεν θα ειπεί τούτο ότι δεν είναι αρκούντως γνωστός ο “Αψε Σβύσε”, αλλ’ ή ότι οι Αθηναίοι ούτοι δεν συχνάζουν εις ελληνικόν θέατρον ή ότι το πολύ-πολύ να είναι… φαλακροί”, είχε πει για κείνον ο μέγας δημοσιογράφος και εκδότης Δ. Ταγκόπουλος.

Το βιβλίο ζωντανεύει τη μυθιστορηματική, συναρπαστική ζωή του κουρέα Πανάγου Μελισσιώτη, του φτωχόπαιδου από το Αίγιο που έφτασε μέσα από περιπέτειες και ανατροπές στην Αθήνα με τη φουστανέλα του και το μπουζούκι του για να εξελιχθεί σε διάσημο κουρέα, αλλά και σε θεατρικό συγγραφέα παρά την αγραμματοσύνη του.

Κατόρθωσε να ανατρέψει τις αρχικές ειρωνείες και να διαψεύσει τα στερεότυπα, κερδίζοντας την εύνοια του Τύπου της εποχής, αλλά και λογίων, ακαδημαϊκών και του αθηναϊκού κοινού. Μιστριώτης, Παλαμάς, Ξενόπουλος, Λάσκαρης, κ.ά. άνθρωποι των Γραμμάτων ασχολήθηκαν με το έργο του και το επαίνεσαν.

Το βιβλίο παρακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του μέσα από τη ζωή της κοινωνικής, πολιτικής και θεατρικής Αθήνας του 19ου αιώνα. Παρατίθενται αυτούσια τα τρία θεατρικά του έργα που βρίσκονται σε ελάχιστες βιβλιοθήκες μαζί με τις κριτικές των εφημερίδων και τις συνεντεύξεις του.