Πρόεδρος Μπάιντεν: Γιατί τώρα;

Ο λόγος που ο Μπάιντεν περίμενε μέχρι τον Απρίλιο για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ήταν ότι του επέτρεψε να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για την εκστρατεία επανεκλογής το κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.  

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Αλλά είναι επίσης ακόμα πρόεδρος, με περίπου 20 μήνες να απομένουν για τη θητεία του, ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία την ημέρα των εκλογών του 2024.

Με τη δημοσιοποίηση του βίντεο της εκστρατείας του την Τρίτη, ο Μπάιντεν κάνει πράξη την επί μήνες δήλωση ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί έχουν παραμείνει σταθερά ενωμένοι πίσω από τον πρόεδρο, παρά τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του και τους πολλούς Αμερικανούς που λένε ότι θα προτιμούσαν να μην δουν τον 80χρονο Μπάιντεν να προσπαθεί για τέσσερα ακόμη χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Αλλά όλα αυτά σήμαιναν ότι ο Μπάιντεν αντιμετώπισε σχετικά μικρή πίεση για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του για το 2024. Ακολουθεί μια ματιά στο γιατί ανακοίνωσε τώρα και πώς θα αλλάξουν, και πώς δεν θα αλλάξουν, τα πράγματα γι’ αυτόν στο μέλλον:

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;
Η επίσημη ανακοίνωση της επανεκλογής σημαίνει ότι ο πρόεδρος επιτρέπεται πλέον να συγκεντρώνει χρήματα απευθείας για την προεκλογική του εκστρατεία. Πρόκειται για μια αλλαγή σε σχέση με τις ομιλίες του σε εκδηλώσεις δωρητών προς όφελος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών ή άλλων εξωτερικών πολιτικών ομάδων που έχει δώσει από τότε που μπήκε στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν θα δαπανήσει τα κονδύλια της εκστρατείας του για μισθούς και υλικοτεχνική υποδομή δημιουργώντας ένα προσωπικό για το 2024 και πραγματοποιώντας εκδηλώσεις εκτός των επίσημων προεδρικών του υποχρεώσεων. Σχεδιάζει να δειπνήσει στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή με κορυφαίους δωρητές των Δημοκρατικών και ηγέτες του DNC, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους που δίνουν μεγάλες επιταγές για να διασφαλίσουν ότι η εκστρατεία επανεκλογής του θα παραμείνει καλά χρηματοδοτημένη.

Ορισμένοι δωρητές και διοργανωτές του κόμματος είχαν αρχίσει να γκρινιάζουν για την έλλειψη κινήσεων στο μέτωπο της επανεκλογής και η ανακοίνωση, ακολουθούμενη από τη συγκέντρωση της Παρασκευής, θα επιτρέψει στον πρόεδρο να τους καθησυχάσει.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίον ο Μπάιντεν περίμενε μέχρι τον Απρίλιο ήταν ότι του επέτρεψε να αποφύγει να δημοσιοποιήσει πόσα χρήματα συγκέντρωσε η εκστρατεία επανεκλογής του κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τότε είναι που οι δωρητές συνήθως επιβραδύνουν τις συνεισφορές τους – και ορισμένοι κορυφαίοι δωρητές των Δημοκρατικών ήθελαν ένα διάλειμμα μετά από μια πολυάσχολη προεκλογική περίοδο κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών του περασμένου φθινοπώρου και πριν η προεδρική κούρσα του επόμενου έτους μπει σε υψηλές ταχύτητες.

 Τι γίνεται με την ηλικία του 

Ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και θα ήταν 86 ετών στο τέλος μιας δεύτερης θητείας. Έχει αναγνωρίσει ότι η ηλικία είναι μια “εύλογη” ανησυχία, αλλά χλεύασε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν θα έχει την αντοχή για άλλη μια εκστρατεία, πόσο μάλλον για τέσσερα ακόμη χρόνια στον Λευκό Οίκο. “Παρακολουθήστε με”, έχει δηλώσει επανειλημμένα.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν τώρα την ευκαιρία να κάνουν ακριβώς αυτό – αλλά αυτό είναι απίθανο να εξαφανίσει αυτές τις ερωτήσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συχνά τονίσει την ηλικία του Μπάιντεν, και ακόμη και ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον ο πρόεδρος ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 να αποτελέσει “γέφυρα” προς μια νέα γενιά ηγεσίας.

Μια Ρεπουμπλικανή που θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία, η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι έχει ζητήσει τη διενέργεια τεστ διανοητικής επάρκειας για υποψηφίους άνω των 75 ετών – μια κατηγορία που θα περιελάμβανε τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε τη δική του εκστρατεία για το 2024 τον Νοέμβριο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ παραμέρισε τις εν λόγω εξετάσεις, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν βοήθησε να οδηγηθούν οι Δημοκρατικοί σε μια ισχυρή εμφάνιση και νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές.

“Ίσως ξεχνούν τις νίκες που πέτυχε ο πρόεδρος τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαι ευτυχής να τους το υπενθυμίσω ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε η Ζαν-Ζαν-Πιέρ τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εν τω μεταξύ, κατέθεσε για πρώτη φορά αίτηση επανεκλογής στις 20 Ιανουαρίου 2017, την ημέρα της ορκωμοσίας του, και πραγματοποίησε την πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση τον Φεβρουάριο του 2017. Αλλά η δεύτερη εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο δεν ξεκίνησε επίσημα μέχρι τον Ιούνιο του 2019 με μια συγκέντρωση στο Ορλάντο της Φλόριντα, η οποία έπεσε περίπου τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του είσοδο στις προεδρικές εκλογές του 2016