Στη Νέα Ζηλανδία φυτεύουν δένδρα για να τιμήσουν τον Κάρολο Γ’ και την στέψη του ως βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς φύτεψε την Τετάρτη ένα αυτοφυές δέντρο τοτάρα στους χώρους του Κοινοβουλίου με αφορμή την επικείμενη στέψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’.

Η τελετή αποτέλεσε μια πρώιμη έναρξη μιας εκστρατείας για τη φύτευση 100.000 αυτοφυών δέντρων σε όλη τη Νέα Ζηλανδία. Η κυβέρνηση έχει δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια Νέας Ζηλανδίας (613.000 δολάρια) για την προσπάθεια αυτή.

New Zealand Prime Minister Chris Hipkins, left, and and Project Crimson chairman Joris De Bres pose after planting a totara tree in Wellington, Wednesday, April 26, 2023, to mark the upcoming coronation of Britain’s King Charles III. (Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)

Ο Χίπκινς δήλωσε ότι το γραφείο του συνεργάστηκε με το βρετανικό παλάτι για τον καλύτερο τρόπο που θα σηματοδοτούσε τη στέψη. “Καθώς ο βασιλιάς Κάρολος είναι φανατικός περιβαλλοντολόγος και ενθουσιώδης κηπουρός, θεωρήσαμε ότι ήταν σκόπιμο να αναγνωρίσουμε τη στέψη του με τρόπο που να αφήνει μια διαρκή κληρονομιά που να αναγνωρίζει τα πάθη και τα ενδιαφέροντά του”, δήλωσε ο Χίπκινς.

Η Νέα Ζηλανδία είναι πρώην βρετανική αποικία και σύμφωνα με τις συνταγματικές ρυθμίσεις της, ο Κάρολος παραμένει βασιλιάς και αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, ο ρόλος του είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της εκστρατείας φύτευσης. Ο Χίπκινς δήλωσε ότι ελπίζει να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους Νεοζηλανδούς να φυτέψουν δέντρα για την έναρξη της προσπάθειας.

ΠΗΓΗ