Το βιβλίο της Παυλίνας Παμπούδη “Χάρτινη ζωή” επανακυκλοφορεί με προσθήκες και αφαιρέσεις/ Εκδόσεις Ροές 

Β’ Αναθεωρημένη έκδοση

Εξώφυλλο, Κατερίνα Μαμάη

Πρόκειται για μια “μυθιστορία” που καλύπτει το χρονικό διάστημα 1900 – 2000 και της οποίας η πλοκή, καθώς εκτυλίσσεται σύρριζα στις διαπλοκές της ελληνικής ιστορίας, “μνημειώνει”και τη ζωή ανθρώπων που αναλώθηκαν σε παράλληλους εσωτερικούς εμφυλίους, περνώντας τα δικά τους πάθη μαζί με όλα τα δεινά του τόπου.

Οι άνθρωποι αυτοί, μέλη των δύο οικογενειών της συγγραφέως – πατέρα και μητέρας – διαφορετικής καταγωγής, κουλτούρας και ιδεολογίας, κινούνται από τη μοίρα στο χώρο και τον χρόνο, πιόνα σε ένα παράλογο παιγνίδι όπου δεν κερδίζει κανείς.

Η Χάρτινη ζωή της κ. Παμπούδη χαρακτηρίζεται από την ιδιότητα της σπονδυλωτής εξιστόρησης. Η “μυθιστορία” συντίθεται από μικρά πεζογραφήματα – με πρωταγωνιστές πάντα τους ίδιους ήρωες -αντιήρωες – και από τα εμβόλιμα γραπτά ντοκουμέντα, δημόσια και ιδιωτικά, επίσημα έγγραφα, επιστολές, ερωτικά γράμματα, δημοσιεύσεις σημειώσεις μαρτυρίες κι επίκαιρα της εποχής – όλα από το αρχείο της συγγραφέως.

Με τις συνεχείς εναλλαγές “φανταστικής” και “πραγματικής” πραγματικότητας ανασυντίθεται ένα ολόκληρο παζλ, όλο χαμένα περισσευούμενα και παράταιρα κομμάτια. Και το φοβερό αυτό οικογενειακό παζλ γίνεται ταυτόχρονα κι ένα ιδιωτικό χρονικό του 20 ου αιώνα στην Ελλάδα.