Η επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας ορίστηκε νέα διευθύντρια της Tate Modern στο Λονδίνο

Η Karin Hindsbo, η οποία επέβλεψε την ενοποίηση τεσσάρων νορβηγικών ιδρυμάτων τέχνης στο Εθνικό Μουσείο του Όσλο, θα αναλάβει τη νέα της θέση τον Σεπτέμβριο. Θα διαδεχθεί τη Φράνσις Μόρις, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Tate Modern, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι ότι παραιτείται. Η Μόρις εντάχθηκε στην Tate ως επιμελήτρια το 1987.

Η  Karin Hindsbo είναι διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου του Όσλο από το 2017. Το νέο ίδρυμα, το οποίο άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο, δημιουργήθηκε από την πρώην Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Αρχιτεκτονικής, καθώς και τις εθνικές περιοδεύουσες εκθέσεις της χώρας. Είναι πλέον το μεγαλύτερο μουσείο στις σκανδιναβικές χώρες.

Η Hindsbo δήλωσε ότι είναι “πέρα για πέρα ενθουσιασμένη” που θα ενταχθεί στην Tate Modern, “ένα πρωτοποριακό ίδρυμα”. Και πρόσθεσε: “Η Tate Modern ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο μέρος για μένα και έχω ζήσει μερικές από τις μεγαλύτερες εμπειρίες μου συναντώντας την τέχνη εκεί. Ανυπομονώ να συνεχίσω το θαυμάσιο έργο που επιτελείται, δημιουργώντας ένα μοναδικό και εμπνευσμένο μουσείο για ένα ευρύ και διαφορετικό κοινό”.

Η Maria Balshaw, διευθύντρια της Tate – η οποία περιλαμβάνει τα τέσσερα μουσεία Tate, Modern, Britain, Liverpool και St Ives – δήλωσε: “Η επιτυχία του νέου Εθνικού Μουσείου στο Όσλο – που παραδόθηκε εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας – αποτελεί απόδειξη της ικανότητας [του Χίντσμπο] ως ηγέτιδας. Η διαφοροποιημένη προσέγγισή της για την έκφραση εθνικών και διακρατικών καλλιτεχνικών οικολογιών ταιριάζει έξοχα με το ήθος της Tate Modern.

“Δουλεύοντας μαζί με την εξαιρετική ομάδα της Tate Modern, γνωρίζω ότι η Karin θα φέρει όραμα, δημιουργικότητα και πνεύμα καλλιτεχνικής φιλοδοξίας που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να φτάνουμε σε νέα ύψη τα επόμενα χρόνια”.

Η Hindsbo έχει εργαστεί στο παρελθόν ως διευθύντρια σε διάφορα ιδρύματα και μουσεία τέχνης στη Νορβηγία και τη Δανία, μεταξύ των οποίων το Kode στο Μπέργκεν, το Sørlandets Kunstmuseum στο Kristiansand, το Kunsthal Aarhus και το Den Frie Centre of Contemporary Art στην Κοπεγχάγη. Στο παρελθόν ήταν αρχισυντάκτρια του δανέζικου πολιτιστικού περιοδικού Øjeblikket.

Με πληροφορίες από τον Guardian