Λι Μίλερ, η συναρπαστική ζωή της πρώτης πολεμικής ανταποκρίτριας

Η Λι Μίλερ γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1907 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας Τεοντόρ Μίλερ μηχανικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας, μύησε την ίδια και τα αδέρφια της στη φωτογραφία από μικρή ηλικία. Υπήρξε το μοντέλο του και τράβηξε πολλές στερεοσκοπικές φωτογραφίες της γυμνής έφηβης κόρης του και της έδειξε τις τεχνικές της φωτογραφικής τέχνης. Όταν ήταν επτά ετών, βιάστηκε ενώ έμενε με έναν οικογενειακό φίλο στο Μπρούκλιν. Στην παιδική της ηλικία, αντιμετώπισε προβλήματα στην επίσημη εκπαίδευσή της, αφού αποβλήθηκε σχεδόν από όλα τα σχολεία της περιοχής της. Το 1925 μετακόμισε στο Παρίσι όπου σπούδασε φωτισμό, ενδυματολογία και σχέδιο στη Σχολή Σκηνογραφίας του Ladislas Medgyes και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ένα χρόνο αργότερα για να συμμετάσχει σε ένα πειραματικό πρόγραμμα δραματουργίας στο Vassar College, που δίδασκε η Hallie Flanagan, πρωτοπόρος του «πειραματικού θεάτρου». Αμέσως μετά, έφυγε από το σπίτι της και γράφτηκε στο Art Students League στο Μανχάταν για να σπουδάσει ζωγραφική.

Στα πρώτα της αυτόνομα χρόνια θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα περιζήτητα μοντέλα της Νέας Υόρκης, που φωτογραφίζουν οι κορυφαίοι φωτογράφοι μόδας.

Ήταν 19 ετών όταν μια μέρα βρέθηκε στην αγκαλιά του Conde Nast, εκδότη της Vogue, που της έσωσε κυριολεκτικά την ζωή από αυτοκινητιστικό ατύχημα ενώ περνούσε τον δρόμο προτείνοντάς της να ακολουθήσει το μόντελινγκ. Αυτό το περιστατικό ήταν η αφορμή να μπει στο χώρο της μόδας. Η πρώτη της  δουλειά ήταν για το εξώφυλλο της Vogue στις 15 Μαρτίου 1927 με μπλε καπέλο και πέρλες σε ένα σχέδιο του George Lepape. Η εμφάνιση της Μίλερ, ήταν αυτό που έψαχνε η τότε αρχισυντάκτρια της Vogue, Edna Woolman Chase για να αντιπροσωπεύσει την αναδυόμενη ιδέα του «μοντέρνου κοριτσιού».

Τα  επόμενα δύο χρόνια, θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα περιζήτητα μοντέλα της Νέας Υόρκης, που φωτογραφίζουν οι κορυφαίοι φωτογράφοι μόδας: Edward Steichen, Arnold Genthe, Nickolas Muray και George Hoyningen-Huene.

Το 1929 την προσλαμβάνει ένας σχεδιαστής που κάνει σχέδια με λεπτομέρειες μόδας σε πίνακες της Αναγέννησης αλλά με τον καιρό η Μίλερ κουράζεται κι επιστρέφει ξανά στο Παρίσι, με σκοπό να μαθητεύσει δίπλα στο σουρεαλιστή ζωγράφο και φωτογράφο Μαν Ρέι. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε, αλλά στη συνέχεια γίνεται μοντέλο, συνεργάτης, ερωμένη και μούσα του.  Εκεί ξεκίνησε το δικό της στούντιο, αναλαμβάνοντας συχνά δουλειές μόδας του Ρέι με σκοπό εκείνος να  συγκεντρωθεί απερίσπαστος στη ζωγραφική του.

Η συνέχεια του άρθρου στο newmoney.gr