Πρωτομαγιά: Μεγάλες διαδηλώσεις και σοβαρά επεισόδια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Εκτιμάται ότι συνολικά ένα εκ. πολίτες διαδήλωσαν εναντίον του προέδρου Μακρόν και της κυβέρνησης. Κλεφτοπόλεμος στους δρόμους του Παρισιού και συλλήψεις μετά από βίαια επεισόδια.
Τι γίνεται με τα γαλλικά συνδικάτα
Τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν στη φετινή πορεία στον απόηχο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ελπίζοντας ακόμη στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πόσο ενωμένα είναι όμως;
Είναι η πρώτη Πρωτομαγιά ύστερα από 87 χρόνια (από το 1936) που τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν ενωμένα με σύνθημα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό.
Γι’ αυτό και χαρακτηρίζουν τη σημερινή Πρωτομαγιά «ιστορική», λαμβάνοντας υπόψιν και το πλήθος κόσμου που πιστεύουν ότι θα κινητοποιηθεί στα 300 και πλέον σημεία συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα μέσα στη μέρα, σε συνδυασμό μάλιστα με τη σημερινή συμμετοχή και ξένων συνδικάτων, όπως η «Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία».
Πιστεύουν άραγε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα υποχωρήσει για τη συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια παρ’ ότι έχει ήδη θεσπισθεί; «Σήμερα όχι. Ας μη λέμε ψέματα» δήλωσε το πρωί ο Λωράν Μπερζέ επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT -το μεγαλύτερο σήμερα στη Γαλλία.
Έτσι οι ελπίδες επικεντρώνονται πλέον στην ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου και στην αναμενόμενη έγκριση ή μη του (RIP) «Δημοψηφίσματος Κοινής πρωτοβουλίας», που έχει υποβάλλει η αντιπολίτευση και που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.
Αύριο η απάντηση στην πρόσκληση διαλόγου της πρωθυπουργού
Παράλληλα αναμένεται και η πρόσκληση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέθ Μπορν για μια επανεκκίνηση του διάλογου με τα συνδικάτα. Αύριο συνέρχεται το Συμβουλευτικό Διασυνδικαλιστικό Όργανο για να καταλήξει σε μια κοινή απάντηση στις προσκλήσεις της πρωθυπουργού αναφορικά με τη διερεύνηση συναινέσεων για νέες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η εργασία, το μεταναστευτικό και άλλα.
Ο Λωράν Μπερζέ όμως σήμερα δήλωσε ότι όποια και να είναι η απάντηση του Διασυνδικαλιστικού Οργάνου «το CFDT θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση, έστω και μόνο του».
Παράλληλα εξήγησε ότι «δεν συμφωνεί καθόλου με τις συνδικαλιστικές δράσεις σε πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις» όπως στη χθεσινή για το Κύπελλο Γαλλίας, παρουσία του Εμμανουέλ Μακρόν ή στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος εν ώρα εκδηλώσεων, όπως έχει ήδη επιχειρηθεί.
Βρισκόμαστε άραγε σε μία πρώτη ρωγμή της συνδικαλιστικής ενότητας;