Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο για το 2023

Στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου του 2023 υπάρχουν 337 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ένα γνωστό πρόσωπο ως η πλουσιότερη στον κόσμο.

Η βασιλεία της Françoise Bettencourt Meyers συνεχίζεται. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Γαλλίδα κληρονόμος διατηρεί τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 80,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από πέρυσι.

Η Bettencourt Meyers κατατάσσεται στην 11η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη συνολικά, από τη θέση 14 πέρυσι. Είναι μία από τις μόλις 337 γυναίκες στη λίστα του Forbes World’s Billionaires 2023, οι οποίες αποτελούν μόλις το 13% των 2.640 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της 69χρονης προέρχεται από το μερίδιό της στην εταιρεία-μαμούθ ομορφιάς και μαλλιών, τον όμιλο L’Oréal. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια από τον παππού της Bettencourt Meyers, απέφερε έσοδα 38,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και απασχολεί περισσότερους από 85.000 εργαζόμενους. Η μετοχή της L’Oréal αυξήθηκε κατά 12% το περασμένο έτος χάρη στην ισχυρή ζήτηση που οδήγησε σε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και πωλήσεις ρεκόρ για το 2021.

Η Bettencourt Meyers ελέγχει περίπου το 33% της L’Oréal μαζί με την οικογένειά της. Κληρονόμησε το μερίδιο και τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο από τη μητέρα της, Liliane Bettencourt, η οποία απεβίωσε το 2017. Η Bettencourt Meyers έκανε το ντεμπούτο της στη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 2018 ως η πλουσιότερη νεοεισερχόμενη, με αξία τότε 42,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι Γαλλίδα υπήκοος και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της L’Oréal από το 1997. Οι δύο γιοι της, Jean-Victor και Nicolas, συμμετέχουν πλέον επίσης στο διοικητικό συμβούλιο. Οι μάρκες της L’Oréal περιλαμβάνουν μερικά από τα κορυφαία προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, από την Kiehl’s και τη Lancôme μέχρι τη Maybelline και τη La Roche-Posay. Τον τελευταίο καιρό η εταιρεία κάνει μια προσπάθεια μάρκετινγκ για να προσελκύσει πελάτες της γενιάς Z. Αυτόν τον Ιανουάριο, η σταρ του YouTube Emma Chamberlain ανέλαβε το ρόλο της πρέσβειρας της Lancôme, μετά από μια συνεργασία πολλαπλών εμπορικών σημάτων τον Νοέμβριο του 2022 με το Ready Player Me, μια πλατφόρμα avatar για το Metaverse.

Η άνοδος της Bettencourt Meyers στην πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου δεν ήρθε χωρίς αναταράξεις -κυρίως ένα γαλλικό σκάνδαλο γύρω από μια εντυπωσιακή δίκη που αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια και οδήγησε σε μια δημόσια ταραχώδη ρήξη μητέρας-κόρης. Το 2007, η Bettencourt Meyers μήνυσε τον François Marie Banier -έναν παλιό οικογενειακό φίλο και φωτογράφο διασημοτήτων- επειδή φέρεται να εξαπάτησε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έργα τέχνης, μετρητά, ακίνητα και άλλα δώρα από τη μητέρα της. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αναγκάστηκε να καταβάλει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Και οι δύο ποινές ανατράπηκαν λίγα χρόνια αργότερα. Αυτό που ακολούθησε ήταν χρόνια δημόσιων σχολίων από τη μητέρα της και ένα άλλο νομικό σκάνδαλο που ισχυριζόταν ότι η Bettencourt Meyers είχε δωροδοκήσει έναν μάρτυρα.

Το 2011, η Bettencourt Meyers διορίστηκε από δικαστήριο ως νόμιμος κηδεμόνας της μητέρας της, αφού διαπιστώθηκε ότι η αείμνηστη κληρονόμος βρισκόταν σε προχωρημένη κατάσταση Αλτσχάιμερ.

Από τότε που πήρε τη θέση της μητέρας της στη λίστα, η Bettencourt Meyers συνέχισε να αυξάνει την οικογενειακή περιουσία. Είναι πρόεδρος της εταιρείας χαρτοφυλακίου της φατρίας, Téthys Invest, μέσω της οποίας έχει υποστηρίξει πολλά έργα, όπως η γαλλική εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών νοσοκομείων Elsan.

ΠΗΓΗ