‘Εντονος προβληματισμός στη Σερβία μετά τη δεύτερη επίθεση με όπλα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε τους μαζικούς πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ως “τρομοκρατική επίθεση” και “επίθεση εναντίον όλων μας”.

Ένας άνδρας συνελήφθη στη Σερβία αφού φέρεται να πυροβόλησε τυχαία εναντίον ανθρώπων, σκοτώνοντας οκτώ και τραυματίζοντας 14. Φέρεται να άνοιξε πυρ από κινούμενο όχημα χρησιμοποιώντας αυτόματο όπλο στα χωριά Dubona και Šepšin, περίπου 30 μίλια νότια της πρωτεύουσας. Το περιστατικό έρχεται μία ημέρα μετά τη δολοφονία εννέα ανθρώπων από ένα αγόρι σε σχολείο στο Βελιγράδι. Οι πυροβολισμοί στο σχολείο ήταν οι χειρότεροι μαζικοί πυροβολισμοί στη Σερβία από το 2013.

Η κυβέρνηση είχε ήδη κηρύξει τριήμερο πένθος για τους πυροβολισμούς στο σχολείο, όταν έλαβε χώρα το δεύτερο περιστατικό, και η χώρα έχει μείνει συγκλονισμένη από την έξαρση της ένοπλης βίας, η οποία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την προβληματική σχέση της Σερβίας με τα πυροβόλα όπλα. Αφού η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων κατακλύστηκε από παράνομα όπλα κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων τη δεκαετία του 1990, η Σερβία διατήρησε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “κουλτούρα των όπλων” σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής στον κόσμο. Ο εγγεγραμμένος κάτοχος όπλου στη Σερβία πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να μην έχει ποινικό μητρώο. Τα όπλα πρέπει επίσης να φυλάσσονται κλειδωμένα και χωριστά από τα πυρομαχικά.

Τι συμβαίνει τώρα; Οι μαζικοί πυροβολισμοί εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιοι στη Σερβία, και δύο τραγωδίες μέσα σε μια εβδομάδα προκάλεσαν την άμεση αναθεώρηση των νόμων της χώρας για τον έλεγχο των όπλων. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε μορατόριουμ στις νέες άδειες οπλοφορίας, εκτός από εκείνες για το κυνήγι, επανεξέταση των υφιστάμενων αδειών και στενότερη παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αποθηκεύουν τα όπλα τους. Ανακοίνωσε επίσης σχέδιο πρόσληψης 1.200 αστυνομικών. Ο δράστης του σχολείου θεωρείται ότι έκλεψε τα ακατάλληλα αποθηκευμένα πιστόλια του πατέρα του, με τους γονείς του παιδιού να αναμένεται να αντιμετωπίσουν νομικές επιπτώσεις.