Η Google προβαίνει σε κατάργηση των παραδοσιακών κωδικών (passwords)

Την αρχή του τέλους στην εποχή των παραδοσιακών κωδικών (passwords) κήρυξε η Google ανακοινώνοντας πως από σήμερα λανσάρει άλλες μεθόδους ταυτοποίησης του χρήστη. Ειδικότερα, όσοι έχουν λογαριασμό σε οποιαδήποτε εφαρμογή της Google θα κληθούν σταδιακά να καταργήσουν εντελώς τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν και να θέσουν άλλου είδους συστήματα επαλήθευσης: είτε τοπικό PIN είτε βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικό αποτύπωμα ή ταυτοποίηση προσώπου).

«Η χρήση κωδικών εναποθέτει μεγάλη ευθύνη στους χρήστες. Το να επιλέξει κανείς ισχυρούς κωδικούς και να τους θυμάται για όλους τους λογαριασμούς μπορεί να είναι δύσκολο. Επίσης, ακόμη και οι πιο εξοικειωμένοι χρήστες συχνά παραπλανώνται και δίνουν τους κωδικούς σε απόπειρες  αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Google.

Τα passkeys, αντιθέτως, θεωρούνται ασφαλέστερα, ενώ στο πλαίσιο της ένωσης FIDO Alliance -η οποία θεσπίστηκε ακριβώς για την ανάπτυξη και την προώθηση ασφαλέστερων προδιαγραφών επαλήθευσης- η Apple, η Microsoft και άλλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς κωδικούς.

Μετά τον ορισμό passkey από το χρήστη, η κάθε πλατφόρμα θα ζητά επαλήθευση κατά το log in ή όποτε αντιλαμβάνεται ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό. Τα passkeys θα αποθηκεύονται σε όλες τις συμβατές συσκευές, μεταξύ άλλων σε iPhone με λογισμικό iOS 16 και σε συσκευές Android με λογισμικό Android 9. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, τα passkeys δεν μπορούν να γραφτούν σε κάποιο σημειωματάριο ή να διοχετευθούν κατά λάθος για κακόβουλους σκοπούς.

Σημειώνεται πως οι χρήστες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα προσωρινής πρόσβασης στον λογαριασμό τους μέσω ξένης συσκευής μέσω της ειδικής επιλογής «use a passkey from another device».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ανακοίνωση της Google σήμερα που στρέφεται εμφανώς προς την υιοθέτηση των passkey, αφενός λόγω του μεγέθους της Google, αφετέρου της έκτασης της ίδιας της εφαρμογής, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει σε κάθε χρήστη λογαριασμού της Google να χρησιμοποιεί passkeys», δήλωσε ο Andrew Shikiar, εκτελεστικός διευθυντής της FIDO Alliance. «Επίσης πιστεύω ότι αυτή η εφαρμογή θα λειτουργήσει ως ένα σπουδαίο παράδειγμα για άλλους διαχειριστές υπηρεσιών και φαίνεται να είναι σημείο καμπής για την επιτάχυνση της υιοθέτησης των passkeys», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ