O κινηματογραφικός κόσμος σοκάρεται καθώς έρχεται η στιγμή MeToo στη Γερμανία

Ο ηθοποιός Τιλ Σβάιγκερ βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών για κατάχρηση εξουσίας, αναγκάζοντας σε μια αναμέτρηση με μια “τοξική” κουλτούρα στις δημιουργικές βιομηχανίες

H υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας αναγκάστηκε να παρέμβει λόγω των αναφορών για ένα “κλίμα φόβου” που κυριαρχεί στα κινηματογραφικά πλατό της χώρας, μετά τις πολυάριθμες καταγγελίες για εκφοβισμό και κακοποίηση εναντίον ενός από τα μεγαλύτερα αστέρια της βιομηχανίας.

Ο Til Schweiger, πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, κατηγορήθηκε για εκφοβισμό, εκφοβισμό, βίαια ξεσπάσματα και λεκτική επιθετικότητα στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας, Manta Manta – Zwoter Teil. Ο ίδιος σκηνοθέτησε την ταινία, η οποία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία από την κυκλοφορία της τον Μάρτιο, καθώς και πρωταγωνίστησε σε αυτήν και συνυπογράφει το σενάριο.

Πενήντα άτομα έδωσαν ξεχωριστές μαρτυρίες για την υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά του στο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αναφορές για εμφανίσεις του σε κατάσταση μεγάλης μέθης στα γυρίσματα, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κακή συμπεριφορά του είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία.

Η Κλαούντια Ροθ, υπουργός Πολιτισμού, απαίτησε μια “ολοκληρωμένη έρευνα” σχετικά με τις αναφορές και απείλησε να διακόψει τις κρατικές επιχορηγήσεις σε κινηματογραφικές παραγωγές που δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων. Η ίδια δήλωσε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να λογοδοτήσει ο πολιτιστικός κόσμος της Γερμανίας, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του κινήματος #MeToo, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις καταγγελίες για καταχρήσεις στις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες.

Ο Schweiger, 59 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του γερμανικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης, γνωστός στο διεθνές κοινό από τον ρόλο του ως λοχίας Hugo Stiglitz στην ταινία του Quentin Tarantino Inglourious Basterds του 2009, αρνείται τις κατηγορίες. Το ίδιο και η εταιρεία παραγωγής Constantin Film του Μονάχου, με την οποία δημιούργησε την ταινία Manta Manta, η οποία έλαβε πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. λίρες) σε κρατικές επιδοτήσεις.

Μετά το ρεπορτάζ του Der Spiegel, αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι στην κινηματογραφική βιομηχανία εμφανίστηκαν και δήλωσαν ότι η τοξική ατμόσφαιρα στα γυρίσματα δεν περιορίζεται μόνο στις ταινίες του Σβάιγκερ, αλλά είναι πολύ πιο διαδεδομένη.

“Χαίρομαι που αυτό συζητείται πλέον δημόσια”, δήλωσε η Caroline Peters, κορυφαία ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, η οποία δήλωσε ότι συχνά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ δεσποτισμού και αυταρχισμού στα κινηματογραφικά πλατό. “Δεν θα αναγκάζονται πλέον τα άτομα να το ανέχονται αυτό απομονωμένα”.

Η ηθοποιός Nora Tshirner δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν “ένα ανοιχτό μυστικό για χρόνια”. Κάλεσε όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να δράσουν, προσθέτοντας: “Δεν θέλω πλέον να συμμετέχω σε αυτό”.

Ο Ροθ δήλωσε ότι η ανάληψη δράσης είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό.

“Η δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία είναι σαφώς επιρρεπής στην κατάχρηση εξουσίας, στις σεξουαλικές επιθέσεις καθώς και στην παραβίαση των νόμων περί προστασίας της εργασίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ζήτησε να θεσπιστεί ένας κώδικας δεοντολογίας, τον οποίο θα πρέπει να τηρούν οι κινηματογραφικές παραγωγές, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τις κρατικές επιχορηγήσεις από το επόμενο έτος.

Η επίτροπος της Γερμανίας για τον πολιτισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Claudia Roth. Φωτ: Gerald Matzka/Getty Images
“Λέω ξεκάθαρα”, πρόσθεσε η Ροθ, χωρίς να κατονομάσει τον Σβάιγκερ, “ακόμη και οι καλλιτεχνικές ιδιοφυΐες ή οι υποτιθέμενες καλλιτεχνικές ιδιοφυΐες δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι εποχές που οι πατριαρχικοί μάγκες καταχράστηκαν τη θέση εξουσίας τους με τον χειρότερο τρόπο θα έπρεπε πραγματικά να έχουν τελειώσει. Ακόμα κι αν είναι προφανές ότι δεν το έχουν καταλάβει όλοι αυτό”.

Με πληροφορίες από τον Guardian