Το Governors Island της Νέας Υόρκης διεκδικεί τα πρωτεία στην ιδέα των μηδενικών αποβλήτων. Eνα παγκόσμιας κλάσης παράδειγμα μίνι-πόλης για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο βιώσιμες και προσαρμόσιμες ανθεκτικές γειτονιές.

Από ολλανδικό φυλάκιο σε αστική παιδική χαρά, το Governors Island είχε πολλές ζωές. Τώρα, είναι πρωτοπόρο σε μια ιδέα μηδενικών αποβλήτων που θα μπορούσε να δείξει σε άλλες πόλεις πώς να αναπτύσσονται πιο βιώσιμα – (Το Governors Island είναι ένα νησί 172 στρεμμάτων στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, εντός του δήμου Μανχάταν της Νέας Υόρκης)

Ξεκινώντας με το πλοίο από το Μανχάτταν προς το Governors Island, οι ταξιδιώτες παρατηρούν ξαφνικά ότι ο ορίζοντας …υποχωρεί. Πανύψηλοι ουρανοξύστες από γυαλί, ατσάλι και σκυρόδεμα ξεπροβάλλουν πάνω από το σχιστολιθικό λιμάνι. Στη συνέχεια, μόλις οκτώ λεπτά αργότερα, φτάνουν στον προορισμό τους, ένα νησί 172 στρεμμάτων μόλις 800 μέτρα μακριά από τη μεγαλύτερη μητρόπολη των ΗΠΑ, και η πόλη πια φεύγει από το μυαλό τους

Ένα οχυρό από κόκκινο ψαμμίτη του 19ου αιώνα και ένα κομψό υπαίθριο μπαρ στρειδιών σας καλωσορίζουν στο Governors Island, παραπέμποντας στον προηγούμενο ρόλο του ως στρατιωτικό οχυρό και στη σημερινή του ενσάρκωση ως αστική παιδική χαρά.

Κάποτε ήταν το σπίτι των ιθαγενών Αμερικανών Lenape, το Governors Island ονομαζόταν Paggank ή “Nut Island”, λόγω της αφθονίας καστανιάς, καρυδιάς και βελανιδιάς. Εκατό χρόνια αργότερα, όταν έφτασαν οι Ολλανδοί, ίδρυσαν εδώ τον πρώτο οικισμό της αποικίας τους του Νέου Άμστερνταμ, καθιστώντας αυτό το ακατοίκητο πλέον νησί-λιμάνι τη γενέτειρα της Νέας Υόρκης.

Σήμερα, το Governors Island (το οποίο τυπικά ανήκει στο Μανχάταν) μπορεί να είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Νέας Υόρκης. Η καταπράσινη όαση φιλοξενεί επτά μίλια ποδηλατοδρόμων, ένα αστικό αγρόκτημα έκτασης ενός στρέμματος, εκτεταμένα λιβάδια και κήπους, τσουλήθρες ύψους τριών ορόφων, φθινοπωρινές κολοκύθες, ένα χειμερινό παγοδρόμιο και κάθε είδους σημεία για πικνίκ, παιδικές χαρές και εγκαταστάσεις τέχνης.

Το νησί είναι τώρα πρωτοπόρο σε μια εμπνευσμένη ιδέα μηδενικών αποβλήτων που θα μπορούσε να δείξει σε άλλες πόλεις πώς να γίνουν πιο βιώσιμες. Αυτή την εβδομάδα, ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς ανακοίνωσε ότι το νησί θα είναι πλέον ο τόπος ενός “ζωντανού εργαστηρίου” αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, αφιερωμένο στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο σχεδιασμός και η ιδέα του πάρκου εστιάζει πραγματικά στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα”, δήλωσε η Clare Newman, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Trust for Governors Island, το οποίο διαχειρίζεται το νησί μαζί με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.

Αν και το Governors Island ήταν αρχικά 72 στρέμματα, άλλα 100 προστέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 χρησιμοποιώντας χώμα που ανασκάφτηκε όταν στην πόλη σκάφτηκε ο σταθμός του μετρό της Λεωφόρου Λέξινγκτον στο Μανχάταν, υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθός του προς τα νότια.

Το 2007, αυτό το σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο νότιο τμήμα του νησιού επανασχεδιάστηκε ως κάτι περισσότερο από έναν απλό χώρο αναψυχής, με το Trust να το βλέπει ως μια ευκαιρία “να δείξει σε ολόκληρη την πόλη, και ελπίζω και στον κόσμο, πώς μπορούμε να αναπτύξουμε το αστικό περιβάλλον με έναν πολύ πιο βιώσιμο και προσαρμόσιμο τρόπο”.

Αυτή η οικολογική πρωτοβουλία είναι το τελευταίο κεφάλαιο στη συναρπαστική ιστορία του Governors Island. Οι Άγγλοι έφτασαν στη Νέα Υόρκη το 1664, καταλαμβάνοντας το από τους Ολλανδούς. Έντεκα χρόνια μετά την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων στο τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης το 1783, η κυβέρνηση της Νέας Υόρκης άρχισε να οχυρώνει το λιμάνι κατασκευάζοντας τρία οχυρά – το Fort Jay, το Castle Williams και το South Battery – τα οποία συνέβαλαν στην αποτροπή μιας βρετανικής εισβολής στον πόλεμο του 1812.

Υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης, το νησί έγινε στρατιωτική βάση, σταθμός καραντίνας για θρησκευτικούς πρόσφυγες, φυλακή για στρατιώτες της Συνομοσπονδίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ, αρχηγείο του στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και, τέλος, βάση της ακτοφυλακής μέχρι το 1996. Στη συνέχεια, το νησί αφέθηκε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένο για σχεδόν μια δεκαετία, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητούσε τι να κάνει με τη γη.

Το Governors Island υπήρξε επίσης μάρτυρας πολλών ιστορικών στιγμών. Το 1919, ο Γουίλμπουρ Ράιτ απογειώθηκε από έναν διάδρομο προσγείωσης στο νότιο τμήμα του νησιού στην πρώτη αμερικανική πτήση πάνω από το νερό. Ο συνθέτης Burt Bacharach εμφανιζόταν τακτικά στο The Officer’s Club του νησιού στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν φιλοξένησε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο αρχοντικό Admiral’s House του 19ου αιώνα το 1988. Το 2001, το νησί χαρακτηρίστηκε Εθνικό Μνημείο και δύο χρόνια αργότερα, πωλήθηκε στην πόλη και την πολιτεία της Νέας Υόρκης για 1 δολάριο. Τέλος, το 2005, άνοιξε για το κοινό.

Ο ανοιχτός βουκολικός χώρος, τόσο κοντά στην πυκνή πόλη, έχει μετατρέψει το Governors Island σε πολιτιστικό και ψυχαγωγικό προορισμό. Το Liggett Terrace, ακριβώς νότια αυτού που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό κτίριο της χώρας, φιλοξενεί τώρα μια εποχιακή σειρά από φορτηγά και πωλητές φαγητού, με επιλογές από τηγανητό κοτόπουλο της Ανατολικής Ασίας μέχρι vegan soul food και πίτσα. Το 2018, το Collective Governors Island έστησε 36 ιδιωτικές σκηνές glamping με θέα στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Πέρυσι, άνοιξε το QC NY Spa, επιτρέποντας στους επισκέπτες να χαλαρώσουν σε ένα υπέρυθρο κρεβάτι, σε μια σάουνα ή ένα χαμάμ ή στην εξωτερική πισίνα του σπα με θέα τα ελικόπτερα που κατεβαίνουν στο Financial District και τα φέρι που διασχίζουν το λιμάνι.

Όταν κάθε ένας από αυτούς τους πωλητές ή τις επιχειρήσεις ανοίγει στο νησί, δεσμεύεται για την πρωτοβουλία Zero Waste Island, υπογράφοντας μια συμφωνία που περιγράφει λεπτομερώς, μεταξύ άλλων, ποια υλικά επιτρέπονται και ποια όχι. Για παράδειγμα, όλοι οι συνεργάτες τροφίμων υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κομποστοποιήσιμα σκεύη σερβιρίσματος, κάτι που σύμφωνα με τον Newman “κάνει μεγάλη διαφορά” για την επίτευξη του στόχου του νησιού για μηδενικά απόβλητα.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Earth Matter NY είναι ο εταίρος του Trust στο Zero Waste Island, ο οποίος συλλέγει όλα τα οργανικά απόβλητα – συμπεριλαμβανομένων των κομποστοποιήσιμων σερβιτόρων και των υπολειμμάτων τροφίμων μαζί με τα υλικά τοπίου από τα συνεργεία κήπων – και τα μετατρέπει σε κομπόστ για τους κήπους του νησιού. Το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και τα κανονικά σκουπίδια τοποθετούνται σε άλλους κάδους και επεξεργάζονται ξεχωριστά.

“Ήρθαμε στο νησί με την ιδέα της ανακύκλωσης και της δημιουργίας αυτού του κλειστού κύκλου”, εξήγησε η συνιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Earth Matter NY, Marisa DeDominicis. “Το Zero Waste Island είναι πραγματικά αυτό που επιδιώκουμε”. Πέρυσι, η Earth Matter NY συνέλεξε περισσότερα από 260.000 κιλά οργανικών αποβλήτων – μια ετήσια αύξηση 28% από το 2021.

Οι ταξιδιώτες στη Νέα Υόρκη μπορούν τώρα να κατασκηνώσουν στο Governors Island με θέα το Άγαλμα της Ελευθερίας και τον ορίζοντα του Μανχάταν (Πηγή: dpa picture alliance/Alamy)

Όταν κάνουμε διαλογή, μερικές φορές είναι σαν να δουλεύουμε σαν ντετέκτιβ”, δήλωσε η Andrea Lieske, υπεύθυνη του Earth Matter NY για το Zero Waste Island. Αν βρουν υπερβολική ποσότητα κανονικών, μη κομποστοποιήσιμων ποτηριών, για παράδειγμα, θα ελέγξουν σε ποια σακούλα μπήκαν, θα παρακολουθήσουν από ποια περιοχή του νησιού πήραν τη σακούλα και θα αναζητήσουν προβλήματα μέχρι να εντοπίσουν την πηγή του λάθος ποτηριού. Ενώ ορισμένοι επισκέπτες φέρνουν αναπόφευκτα ποτήρια μαζί τους, η πλειονότητα προέρχεται από το νησί και επομένως θα πρέπει να είναι κομποστοποιήσιμα.

Εκτός από την απαίτηση από τους πωλητές τροφίμων και άλλους ενοικιαστές να χρησιμοποιούν υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν, το Trust έχει απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες και τα καλαμάκια και την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερού στο νησί. “Αυτού του είδους τα πράγματα έκαναν πραγματικά μεγάλη διαφορά από την πλευρά μας στο τι θα βλέπαμε στο οργανικό ρεύμα”, δήλωσε ο Lieske.

Όταν δεν τεμπελιάζουν στο ηλιόλουστο Hammock Grove του Governor Island ή δεν εξερευνούν τις εποχιακές εγκαταστάσεις τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτή την πρωτοβουλία μηδενικών αποβλήτων σε δράση. Στο νότιο τμήμα του νησιού, το Earth Matter μοιράζεται το χώρο με έναν κήπο διδασκαλίας και ένα καταφύγιο μελισσών. Εκεί το προσωπικό και οι εθελοντές (μαζί με τις κότες που ζουν εκεί) διαχωρίζουν τα οργανικά υλικά και δημιουργούν σωρούς από αχνιστό κομπόστ – μερικοί από αυτούς έχουν ύψος 8 πόδια και μήκος 100 πόδια, φτάνοντας σε θερμοκρασία 151 F κατά τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης. Μετά από περίπου 12 έως 15 μήνες, το κομπόστ είναι έτοιμο να διανεμηθεί σε παρτέρια και κήπους σε όλο το νησί, καθώς και σε κοινοτικούς κήπους σε πάρκα της Νέας Υόρκης.

Ενώ το Governors Island λάμπει ως διαφωτιστικό παράδειγμα πολιτικής για τα απόβλητα, οι προκλήσεις παραμένουν. “Η ποσότητα των οργανικών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς το νησί αναπτύσσεται”, δήλωσε ο DeDominicis. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που το νησί ήταν ανοιχτό όλο το χρόνο και προσέλκυσε 939.000 επισκέπτες – δραματικά περισσότερους από τους 600.000 του 2021. Η μόλις ανακοινωθείσα πανεπιστημιούπολη 400.000 τετραγωνικών ποδιών, η οποία επικεντρώνεται στην έρευνα λύσεων για το κλίμα και ονομάζεται “New York Climate Exchange”, αναμένεται να φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο νησί όταν ανοίξει το 2028.

Για να καλύψει αυτές τις μελλοντικές ανάγκες, το Trust θα συνεργαστεί με έναν σύμβουλο αποβλήτων και θα επικεντρωθεί στην στενή παρακολούθηση και τον έλεγχο των αποβλήτων που οδηγούνται εκτός νησιού σε χώρους υγειονομικής ταφής. “Στόχος μας είναι να μειώσουμε αυτό το ποσοστό όσο το δυνατόν περισσότερο και τελικά να το μηδενίσουμε”, δήλωσε ο Νιούμαν.

Παρόλο που το Κέντρο Κλιματικών Λύσεων θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και ενδεχομένως θα δυσκολέψει τον έλεγχο των αποβλήτων, τα τελικά οφέλη είναι σαφή.

Όπως είπε ο Newman, “Όλα αυτά είναι μέρος του οράματος: να έχουμε εδώ στο νησί, ελπίζω, ένα πραγματικά παγκόσμιας κλάσης παράδειγμα μίνι-πόλης για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο βιώσιμες και προσαρμόσιμες ανθεκτικές γειτονιές”.

BBC