Διπλή Παγίδα, 1999. Πού γυρίστηκαν οι σκηνές της ταινίας

Ένα μικρό χρέος προς την “Υπόθεση Τόμας Κράουν”, με την ασφαλίστρια Βιρτζίνια Μπέικερ (Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς) να βρίσκεται στα ίχνη του θρυλικού κλέφτη έργων τέχνης Ρόμπερτ ΜακΝτούγκαλ (Σον Κόνερι), ή μήπως όχι;
Η ταινία διαδραματίζεται στην πορεία προς τη χιλιετία.

Η αρχική ληστεία του πίνακα του Ρέμπραντ από τον ουρανοξύστη του Μανχάταν διαδραματίζεται στη γνωστή 101 Park Avenue, στην Ανατολική 40η οδό, αλλά αυτό είναι το μόνο που υπάρχει από την πραγματική Νέα Υόρκη. Το περίεργο σχήμα του οικοδομικού τετραγώνου θα το θυμάστε ως “Clamp Tower” στο Gremlins 2, ως το κτίριο γραφείων στο The Fisher King του Terry Gilliam και επίσης δεσπόζει πάνω από την κορυφαία μάχη του The Avengers.

Το “νεοϋορκέζικο” αρχηγείο της “Waverly Insurance”, της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εργάζεται η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Virginia είναι ένα πραγματικό ασφαλιστικό γραφείο – αλλά βρίσκεται στο Λονδίνο. Πρόκειται για το Lloyd’s Building, 1 Lime Street, EC3,  έδρα της εταιρείας στο City του Λονδίνου. Μπορείτε να δείτε τον πύργο-ορόσημο στις ταινίες The Avengers του 1998 (πρόκειται για τη μεγάλη εκδοχή της τηλεοπτικής καλτ σειράς της δεκαετίας του ’60, όχι για το έπος της Marvel), High Hopes του Mike Leigh, Proof Of Life του Taylor Hackford και Agent Cody Banks 2: Destination London.

Το εμβληματικό κτίριο χρησιμοποιείται ως η “Πρεσβεία των ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ” στο Spy Game, του Tony Scott, το εσωτερικό των κεντρικών γραφείων της εταιρείας “Νέα Υόρκη”, στο Hackers του 1995 του Iain Softley, με τον Jonny Lee Miller και την Angelina Jolie, και ως ο πλανήτης “Xandar” στο Guardian Of The Galaxy.

Παρεμπιπτόντως, το κτίριο Lloyd’s χρησιμοποιήθηκε επίσης για ορισμένα πλάνα της εισόδου των “πύργων Petronas της Κουάλα Λουμπούρ” αργότερα στην ταινία.

Ο Mac διαμένει στο αριστοκρατικό art deco Savoy Hotel, 1 Savoy Hill, στο Strand στο West End του Λονδίνου.

Το Savoy είναι το ξενοδοχείο επιλογής για το καστ της ταινίας μέσα στην ταινία The French Lieutenant’s Woman και για τον Nicolas Cage στο National Treasure: Books Of Secrets, το Tea Room του γίνεται ένα κομψό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης στο Made Of Honor, αλλά είναι πιο γνωστό στην οθόνη ως η σκηνή της απαγωγής του Harold Shand (Bob Hoskins) στο τέλος της ταινίας The Long Good Friday.

Η Βιρτζίνια τον ακολουθεί στο “κρυπτονικό” κτίριο, το οποίο είναι ο Πύργος 42, 25 Old Broad Street (αρχικά ο εθνικός Πύργος Westminster Tower) και, μέχρι να χτιστεί το Canary Wharf, το υψηλότερο κτίριο του Λονδίνου. Δεν το βλέπουμε πολύ συχνά στην οθόνη, αλλά εμφανίζεται στο θρίλερ του 2000 με ναρκωτικά “Sorted” και στην κωμωδία του 2000 με ναρκωτικά “Saving Grace”, με την Brenda Blethyn να ασχολείται με τη διακίνηση ουσιών.

Δοκιμάζοντας τις ικανότητες και την αξιοπιστία της, ο Mac προτρέπει τη Virginia να κλέψει ένα κινέζικο βάζο από “παλαιοπωλείο”, το οποίο βρίσκεται στην Park Street, Borough, London SE1. Ο διάσημος δρόμος εμφανίζεται στις ταινίες Lock, Stock And Two Smoking Barrels του Guy Ritchie, Howards End του Merchant-Ivory, καθώς και στις ταινίες 102 Dalmatians, Keep The Aspidistra Flying και Different For Girls.

Όταν η ληστεία δεν πηγαίνει ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο, ο Mac και η Virginia φεύγουν μέσω της Borough Market – το τηλεοπτικό στέκι της Bridget στο Ημερολόγιο της Bridget Jones.

Η είσοδος του πολυώροφου κτιρίου στο οποίο ο Μαc πηγαίνει τη Virginia είναι αυτή της 125 Old Broad Street (που εξακολουθεί να είναι συνήθως γνωστή με το παλιό της όνομα Stock Exchange Tower – αν και το Χρηματιστήριο μετακόμισε το 2004), αλλά όταν η κάμερα γυρίζει προς τα πάνω, ο τσιμεντένιος πύργος όπου υπάρχει ελικοδρόμιο ήταν το Διεθνές Κέντρο Τύπου, το οποίο βρισκόταν στη διεύθυνση 76 Shoe Lane, Holborn EC4 μέχρι να κατεδαφιστεί το 2014 για να δώσει τη θέση του στο λαμπερό 1 New Street Square.

entrapment filming location: Mac’s remote castle: Duart Castle, Argyll and Bute, Scotland | Photograph: Wikimedia / Robert Guthrie
Τοποθεσία γυρισμάτων Entrapment (Διπλή παγίδα): Duart Castle, Argyll and Bute, Σκωτία: Mac's remote castle: Duart Castle, Argyll and Bute, Σκωτία | Photograph: Wikimedia / Robert Guthrie

Το κάστρο Duart βρίσκεται στη νήσο Mull, στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας. Το αρχικό κάστρο του 13ου αιώνα, έδρα της φατρίας MacLean, καταστράφηκε τον 17ο αιώνα, αλλά αποκαταστάθηκε αφού αγοράστηκε από τον Sir Fitzroy Donald MacLean, τον 26ο αρχηγό της φατρίας, το 1911. Τώρα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να φτάσετε στο νησί με πλοίο από το Oban, το Lochaline και το Kilchoan. Το κάστρο είχε ήδη προβληθεί στην ταινία του 1971 με τον Alistair MacLean, When Eight Bells Toll, με τον Anthony Hopkins.

Το”Bedford Palace” είναι το Blenheim Palace, στο χωριό Woodstock, Οξφόρδης.

Στην ταινία Διπλή Παγίδα, το Blenheim ανήκε στο παρελθόν στον Sean Connery, στο πρόσωπο του Sir August de Wynter, όταν μεταμφιέστηκε ως “Hallucinogen Hall” στην ταινία του Jeremiah Chechik “The Avengers” του 1998. Έγινε επίσης “Ελσινόρη” στην επική εκδοχή του Άμλετ από τον Kenneth Branagh το 1996, το παλάτι του βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου (Thomas Kretschmann) στην ταινία The Young Victoria, ένα κολέγιο στο ινδικό οικογενειακό μελόδραμα Kabhi Khushi Kabhie Gham του 2001… και το “ιταλικό παλάτι” στο οποίο διείσδυσε ο James Bond στην ταινία Spectre.

Στη Διπλή Παγίδα η πραγματικά μεγάλη δουλειά αποδεικνύεται ότι είναι μια ληστεία   ηλεκτρονικού χρήματος που εκμεταλλεύεται τη σύντομη διακοπή λειτουργίας για την παραμονή της χιλιετίας στη Μαλαισία.

Η “Διεθνής Τράπεζα Εκκαθαρίσεων” είναι, φυσικά, οι δίδυμοι πύργοι Petronas της Κουάλα Λουμπούρ.

Ωστόσο, δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Ο ορίζοντας της Κουάλα Λουμπούρ προστέθηκε ψηφιακά για να δεσπόζει πάνω από τους πολυσύχναστους υδάτινους δρόμους ενός ετοιμόρροπου χωριού στην πολιτεία Μαλάκα, μερικές εκατοντάδες μίλια μακριά. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας δυσαρεστήθηκε πολύ που  σε κάμια σημεία μια τόσο υποβαθμισμένη γειτονιά παρουσιάστηκε τόσο κοντά στους περίφημους πύργους.

Και ο σιδηροδρομικός σταθμός “Pudu” στα ανατολικά της Κουάλα Λουμπούρ, στις πλατφόρμες του οποίου επιλύεται τελικά η σχέση Virginia-Μαc, είναι στην πραγματικότητα ο σταθμός Bukit Jalil, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ | Λονδίνο, Σκωτία, Οξφορντσάιρ, Μαλαισία, Νέα Υόρκη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ | Jon Amiel
ΚΑΣΤΑ | Catherine Zeta-Jones, Sean Connery, Ving Rhames, Will Patton, Maury Chaykin, David Yip, Kevin McNally

ΠΗΓΗ

Για όσους θέλουν να δουν ή να ξαναδούν την ταινία, μια βόλτα στο Netflix