Τοξικά φυτά που δεν θα πρέπει να έχουμε στο σπίτι ή στον κήπο μας

Λίγα πράγματα είναι τόσο όμορφα, φιλόξενα ή γαλήνια όσο ένας κήπος. Δυστυχώς όμως ορισμένα από τα πιο όμορφα φυτά μπορεί να είναι αρκετά τοκικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θανατηφόρα, όταν ειδικότερα έχουμε μικρά περίεργα παιδιά στο σπίτι, αλλά και κατοικίδια ζώα.

Γιατί ;

Μόνο ένα τσίμπημα από μερικά από αυτά τα κοινά φυτά κήπου ή φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως επιληπτικές κρίσεις, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή γαστρεντερικές διαταραχές. Τα παιδιά μπορεί να έλκονται από τα φωτεινά χρώματα και τους καρπούς ορισμένων από αυτά.Κάποια μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα κατοικίδια ζώα, ακόμη και αν το ζωάκι μας καταπιεί κάτι από το φυτό σε μικρές ποσότητες.

Μπορεί συχνά να μπαίνουμε στον πειρασμό να τα φυτεύουμε και απλώς να τα κρατάμε μακριά από περίεργα παιδιά και ζώα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Τα παιδιά ξεφεύγουν της προσοχής μας. Αυτό που κάνει ακόμα πιο δύσκολο να έχουμε τοξικά φυτά στον κήπο ή στη βεράντα είναι ότι αν δεν έχουμε δει με τα μάτια μας το παιδί ή το κατοικίδιο ζώο να τρώει ή να αγγίζει ένα φυτό, κυρίως τον καρπό του, μπορεί να αδυνατούμε να βρούμε την αιτία που το μικρό παιδί ή το ζωάκι μας έχει αρρωστήσει βαριά.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε – πάντα με σεβασμό στους καλλιεργητές των φυτών –  ορισμένα φυτά που θα ήταν καλό να τα αποφεύγουμε ή εν πάση περιπτώσει να είμαστε…υποψιασμένοι από τη στιγμή που θα τα φυτέψουμε ή θα τα βάλουμε στη βεράντα μας. Ειδικά αν έχουμε παιδιά και ζώα.

Πικροδάφνη

Αυτός ο όμορφος θάμνος είναι  πολύ δημοφιλής σε θερμά κλίματα, αλλά τα φύλλα και τα άνθη του περιέχουν τοξικούς καρδιακούς γλυκοζίτες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν  κυρίως κοιλιακό πόνο, ή και θάνατο. Ένα μόνο φύλλο μπορεί να αποβεί μοιραίο για ένα μικρό παιδί.

Γιγαντιαίο ηράκλειο το σφονδύλιο

Αυτό το μέλος της οικογένειας του καρότου ή του μαϊντανού μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος στην ωριμότητά του, με φύλλα που έχουν πλάτος έως και δύο μέτρα, χοντρούς μίσχους και λευκά λουλούδια σε σχήμα ομπρέλας. Όμως το χωροκατακτητικό αυτό είδος περιέχει φουρανοκουμαρίνες στο χυμό του. Όταν ο χυμός έρχεται σε επαφή με το δέρμα και εκτίθεται στο φως του ήλιου, δημιουργούνται σοβαρές φλεγμονές του δέρματος και επώδυνες φουσκάλες. Οι φουσκάλες μπορεί να διαρκέσουν για μήνες και να προκαλέσουν μακροχρόνια ευαισθησία στο ηλιακό φως.

Aλεξανδρινό γαρύφαλλο –  Foxglove

Το αλεξανδρινό γαρύφαλλο είναι ένα δημοφιλές φυτό για εξοχικό κήπο, αλλά όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν διάφορους  γλυκοζίτες, συμπεριλαμβανομένων της διγοξίνης και της διγιτοξίνης.

Η κατάποση αυτού του φυτού μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ανθρώπους και είναι εξίσου επικίνδυνη για τα κατοικίδια ζώα, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο.

Νυχτολούλουδο

Το νυχτολούλουδο μπορεί να είναι όρθιο ή αμπέλου με πορφυρά άνθη σε σχήμα καμπάνας ή λευκά ή πορφυρά άνθη σε σχήμα αστεριού. Οι καρποί είναι σκούροι μοβ-μαύροι ή κόκκινοι, ανάλογα με τον τύπο του νυχτολούλουδου. Όλα τα μέρη οποιουδήποτε φυτού νυχτολούλουδου είναι δηλητηριώδη- τα μούρα αποτελούν πιθανώς τον μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή τα παιδιά ή τα κατοικίδια ζώα μπορεί να τα φάνε. Ο χειρισμός του φυτού μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματίτιδα σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Ιξός -γκι

Το γκι περιέχει φωρατοξίνη, η οποία είναι τοξική όταν τρώγεται οποιοδήποτε μέρος αυτού του φυτού. Το τσάι που δημιουργείται από το φυτό ή τα μούρα του είναι επίσης δηλητηριώδες. Τα κατοικίδια που καταπίνουν οποιοδήποτε μέρος αυτού του φυτού μπορεί να κάνουν εμετό,να εμφανίσουν δυσκολία στην αναπνοή ή χαμηλό καρδιακό ρυθμό.

Αζαλέα

Οι αγαπημένες σε πολλούς αζαλέες ανήκουν στο ίδιο γένος, και οι δύο αυτοί κοινοί καλλωπιστικοί θάμνοι κήπων περιέχουν τοξικές γκριανοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εμετό, υπερβολική σιελόρροια, κώμα ή ακόμη και θάνατο σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Οι αζαλέες δίνονται συχνά και ως φυτά εσωτερικού χώρου, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί με την επίδειξή τους σε εσωτερικούς χώρους.

Καλάδιο

Αυτό το εντυπωσιακό φυτό σε σχήμα καρδιάς, που ονομάζεται επίσης αυτί ελέφαντα, χρησιμοποιείται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Περιέχει όμως αδιάλυτα οξαλικά άλατα ασβεστίου, τα οποία προκαλούν ερεθισμό του στόματος, πρήξιμο του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών και εμετό στα κατοικίδια ζώα. Είναι επίσης τοξικό για τους ανθρώπους.

Κρίνος της κοιλάδας 

Αυτό το όμορφο εδαφοκάλυμμα ή πληρωτικό μπουκέτων με γυαλιστερά πράσινα φύλλα και αιχμές από μικροσκοπικά, λευκά κρεμαστά άνθη περιέχει καρδενολίδες. Όλα τα μέρη του φυτού μπορεί να είναι ερεθιστικά ή ακόμη και θανατηφόρα για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα, προκαλώντας εμετό, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή θάνατο.

Νάρκισσος

Οι νάρκισσοι και τα συγγενή φυτά, όπως η κλιβιά και η αμαρυλλίδα, περιέχουν λυκορίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμετό, σάλια, σπασμούς και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξινών βρίσκονται στους βολβούς. Να είστε προσεκτικοί όταν τα φυτεύετε στην αυλή σας ή όταν εκθέτετε μικρούς νάρκισσους σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους.