Ελβετία / Brienz – Το χωριό που μετακομίζει…

Οι βραχώδεις μάζες πάνω από το ορεινό χωριό Brienz κινούνται τόσο γρήγορα που το χωριό πρέπει να εκκενωθεί. Σε μία έως τρεις εβδομάδες ο βράχος θα μπορούσε να κατρακυλήσει προς το χωριό, σκεπάζοντας το ή προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Αγωνία για τους 85 κατοίκους του που τώρα πια πρέπει να μετακομίσουν.
Οι γεωολόγοι εκτιμούν ότι μένουν εως τρεις εβδομάδες μέχρι η βραχομάζα πάνω από το χωριό  Brienz  στην Ελβετία (Graubünden) να αποκολληθεί. Οι πλαγιές του βουνού πάνω από το χωριό με τους 85 περίπου κατοίκους κινούνται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ένα μέρος της πλαγιάς γλιστράει τόσο γρήγορα προς τα κάτω, ώστε οι γεωλόγοι που παρακολουθούν την φαινόμενο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ως εκ τούτου, την Τρίτη, η διοίκηση του δήμου Albula, στον οποίο ανήκει το Brienz, κήρυξε την πορτοκαλί φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι το χωριό πρέπει να εκκενωθεί με ομαλό τρόπο. Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν το εγκαταλείψει μέχρι τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής. Προς το παρόν, μόνο τα ζώα θα παραμείνουν στους στάβλους. Οι κάτοικοι του Brienz θα εξακολουθούν να μπορούν να παραμένουν στο χωριό κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση κινδύνου, αλλά δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανυκτερεύουν εκεί. Οι δρόμοι πρόσβασης θα είναι επίσης κλειστοί για όλους τους μη κατοίκους.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσος βράχος θα πέσει. Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι οι καταπτώσεις βράχων που θα μετακινήσουν μερικές χιλιάδες, ίσως και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα. Λιγότερο πιθανό είναι μια αργή αλλά μακροχρόνια ολίσθηση της βραχόμαζας ως ροή συντριμμιών που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στο χωριό. Η λιγότερο πιθανή αλλά και πάλι πιθανή εκδοχή είναι μια μεγάλη και ταχεία κατολίσθηση, με πτώση περισσότερων από 500.000 κυβικών μέτρων βράχου. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η πιθανότητα αυτές οι ταχέως πέφτουσες βραχομάζες να χτυπήσουν το χωριό είναι μεταξύ 60 και 90 τοις εκατό.

Για τους κατοίκους του Brienz, οι οποίοι ζουν με τον κίνδυνο κατολίσθησης εδώ και πολύ καιρό, η εκκένωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, οξείας φάσης. Πρέπει τώρα να μετακομίσουν σε διαμερίσματα διακοπών ή σε ιδιωτικά καταλύματα, και δεν έχουν ακόμη όλοι ένα νέο μέρος για να μείνουν.

Ο δήμος έχει δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη των κατοίκων του χωριού και τους παρέχει έναν αποθηκευτικό χώρο για έπιπλα και άλλα οικιακά είδη. Ο δήμος και το καντόνι έχουν επίσης αποδεσμεύσει 700.000 ελβετικά φράγκα σε επείγουσα βοήθεια για την κάλυψη του κόστους της εκκένωσης, ενώ έχει επίσης δημιουργηθεί ένας λογαριασμός δωρεών. Φυσικά πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Peter Peyer, πρόεδρος της κυβέρνησης του καντονιού Graubünden. “Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό”. Οι ερωτήσεις του ακροατηρίου περιστράφηκαν στη συνέχεια κυρίως γύρω από λεπτομέρειες όπως η παράδοση της αλληλογραφίας ή η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα σπίτια….

Με πληροφορίες από την  sueddeutsche.de/