ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στις 28 Μαϊου. Με τον αέρα του νικητή προσέρχεται ο Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και διεκδικεί πλέον με άνεση την εκλογή του στον β’ γύρο των εκλογών στις 28 Μαϊου. Παρά τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία, με το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ να είναι ορατό, αλλά και τη βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε στη νοτιανατολική Τουρκία από τους σεισμούς, ο τουρκικός λαός αποφάσισε να  στηρίξει για μια ακόμη φορά τον Ερντογάν, δίνοντας του  μια ακόμη ευκαιρία να κυβερνήσει και την επόμενη πενταετία, καθώς αναλυτές προεξοφλούν τη νίκη του στον δεύτερο γύρο.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ιδιότυπος τουρκικός ισλαμισμός, για τον οποίον έχουν γίνει μύριες όσες αναλύσεις δεν αποτελεί συγκυριακή δύναμη, αλλά σταθερό χαρακτηριστικό της πολιτικής ζωής της Τουρκίας.

«Αυτοί που λένε ότι προηγούνται εξαπατούν το έθνος μας», είπε
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ από το μπαλκόνι χαιρέτισαν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε όλους τους πολίτες, «όλα τα αδέρφια μου, τους εθελοντές και τους επιτηρητές, που ανέλαβαν την ευθύνη και στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ πάει στο τουρκικό έθνος που μετείχε στις εκλογές που έσπασε ρεκόρ συμμετοχής». Επίσης, ευχαρίστησε το κόμμα του και τα στελέχη. «Το έθνος μας κέρδισε αυτές τις εκλογές. Ο κόσμος κέρδισε. Η τουρκική δημοκρατία είναι από τις ηγέτιδες στον κόσμο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο. «Ολοκληρώσαμε τις εκλογές χωρίς σοβαρές απώλειες» ανέφερε.

«Η χώρα μας είναι παράδειγμα αξιοπιστίας στη διεξαγωγή εκλογών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μην δείξει σεβασμό στις αποφάσεις σας και στις αποφάσεις του λαού. Και θα δείξουμε σεβασμό στην εθνική βούληση». «Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον γύρο με ποσοστό ψήφων άνω του 50%. Οι ψήφοι από το εξωτερικό δεν έχουν μεταφερθεί πλήρως στη χώρα μας. Η καταμέτρησή τους συνεχίζεται. Ζητούμε από τα μέλη της οργάνωσης και όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», ανέφερε.

«Περιμένουμε το ίδιο επίπεδο δημοκρατικής ωριμότητας από όλους. Το έθνος μας αποφάσισε σήμερα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες (…). Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, το έθνος μας επέλεξε εμένα και θέλω να σας ευχαριστήσω. Δεν έχει σημασία ποιον υποψήφιο διαλέξατε. Μετά τα επίσημα αποτελέσματα η διαφορά θα μεγαλώσει», είπε. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού.

«Κερδίσαμε επίσης την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» είπε, προσθέτοντας ότι το έθνος επιλέγει τη σταθερότητα.

«Ξεκινώντας από αύριο το πρωί (…) θα εργαστούμε, θα τρέξουμε και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τις καρδιές του έθνους μας. Κανείς δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την άνοδο του τουρκικού αιώνα. Εύχομαι η γιορτή της δημοκρατίας στις 14 Μαΐου να είναι και πάλι ευοίωνη».

 

Στις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΡ έλαβε 35,6% (το 2018 είχε λάβει 42,6%) και έχει 266 έδρες, το ΜΗΡ 10,12% (11,1% το 2018) και 51 έδρες, το CHP 25,4% (22,6% το 2018) με 168 έδρες, το ΙΥΙ 9,9% (10% το 2018) με 44 έδρες, το HDP/YSP 8,9% (11,7% το 2018) με 62 έδρες, το σκληρό ισλαμικό κόμμα «Εκ Νέου Ευημερία» έλαβε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 2,8% ενώ τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έφτασαν ούτε στο 1%.

Μεγάλοι ηττημένοι, μαζί με την αντιπολίτευση, είναι και οι δημοσκοπήσεις. Η Konda, η καλύτερη εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Τουρκία είχε δώσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές 49,3% στον Κιλιτσντάρογλου, 43,7% στον Ερντογάν και 4,8% στον Ογάν. Η Turkiye Raporu 51% στον Κιλιτσντάρογλου και 49% στον Ερντογάν.