Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ένα εργαλείο της κουζίνας που αποτελείται από τρία ή και τέσσερα πράγματα:  κέφι, λίπος, κρεμμύδια σε φέτες και ….υπομονή. Το μαγείρεμα των κρεμμυδιών διασπά σταδιακά τα φυσικά τους σάκχαρα, ώστε να ροδίσουν και να γίνουν βασανιστικά μαλακά, αλμυρά και γλυκά. Η διαδικασία απαιτεί υπομονή και ένα άγρυπνο μάτι, βιαστείτε και θα καταλήξετε με ένα τηγάνι γεμάτο πίκρες.

Τι είδους τηγάνι να χρησιμοποιήσετε για καραμελωμένα κρεμμύδια
Ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο θα προσφέρει σταθερή και ομοιόμορφη θερμότητα, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας τηγάνι σοτέ. Μην χρησιμοποιείτε βαθύ τηγάνι όπως ένα δοχείο σούπας- οι ψηλότερες πλευρές θα εμποδίσουν την εξάτμιση και θα καταλήξετε να βράσετε αντί να ροδίσετε. Το τηγάνι θα φαίνεται υπερβολικά γεμάτο στην αρχή, αλλά καθώς τα κρεμμύδια χάνουν την υγρασία τους θα μειωθούν σε μόλις ένα φλιτζάνι καραμελωμένης καλοσύνης όταν τελειώσετε.

Πώς να φτιάξετε καραμελωμένα κρεμμύδια
Δεν χρειάζεται να ανακατεύετε συνεχώς, αλλά θα πρέπει να βρίσκεστε στην κουζίνα κοντά στη σόμπα για να παρακολουθείτε την πρόοδο των κρεμμυδιών, να ανακατεύετε και να ρυθμίζετε τη φωτιά ανάλογα με τις ανάγκες. Φροντίστε να ξύνετε συχνά τα τοιχώματα και τον πάτο του τηγανιού, όπου το τηγάνι είναι πιο καυτό, καθώς τα μικρά κομμάτια τείνουν να καίγονται σε αυτά τα σημεία. Τα καμένα κρεμμύδια ισοδυναμούν με πίκρα στη γεύση και τη συμπεριφορά, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί η παρτίδα μόλις καούν.

Μόλις τα κρεμμύδια μαγειρευτούν σε ένα καφέ χρώμα μαόνι και μια μαρμελάδα, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα σβήσετε με λίγο νερό ή ένα γευστικό υγρό της επιλογής σας για να απελευθερώσετε και το τελευταίο κομμάτι της γευστικής γλίτσας στον πάτο του τηγανιού. Τα κρεμμύδια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν αμέσως ή να αποθηκευτούν για μελλοντικές συνταγές.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Αν και το αργό μαγείρεμα των κρεμμυδιών μέχρι να καραμελώσουν βαθιά απαιτεί υπομονή, θα ανταμειφθείτε για το χρόνο σας με μια γλυκιά και αλμυρή γευστική βόμβα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με περίπου ένα ….εκατομμύριο τρόπους. Το πιο γνωστό είναι ότι πρωταγωνιστούν στη γαλλική κρεμμυδόσουπα, όπου αποτελούν τη βάση της σούπας με ζωμό βοδινού κρέατος που συνοδεύεται από γλοιώδες τυρί και φέτες ψωμιού.

Είναι επίσης ο πρωταγωνιστής στο κρεμώδες ντιπ γαλλικού κρεμμυδιού και μπορούν να προστεθούν σε κις. Στην ινδική κουζίνα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για κάρυ μαζί με τζίντζερ, σκόρδο και μπαχαρικά. Και ας μην ξεχνάμε το αμερικανικό comfort food – ένα μπέργκερ με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής.

Πώς να φτιάξετε καραμελωμένα κρεμμύδια στα γρήγορα
Για καραμελωμένα κρεμμύδια στα γρήγορα, μαγειρέψτε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν κατά τόπους. Στη συνέχεια, αρχίστε να προσθέτετε συχνά πιτσιλιές ζωμού ή νερού για να σβήσετε το τηγάνι, αφήνοντας κάθε προσθήκη να εξατμιστεί πριν προσθέσετε την επόμενη. Τα κρεμμύδια μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά αρωματισμένα όσο η παραδοσιακή εκδοχή, αλλά θα χρειαστούν μόνο 20 λεπτά και είναι μια ωραία αρχή για σούπες και σάλτσες όπου τα κρεμμύδια θα μαγειρευτούν περαιτέρω με άλλα συστατικά.