Χωριό για την εγκατάσταση 200 οικογενειών Αμερικανών συντηρητικών πολιτών ετοιμάζει η Μόσχα…

Εν καιρώ πολέμου και παρά τις δυσμενείς για την εικόνα της Ρωσίας εντυπώσεις, Ρώσοι αξιωματούχοι επιχειρούν να αναδείξουν τη χώρα τους  και τις παραδοσιακές της αξίες με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η ιδέα της οικοδόμησης ενός ολόκληρου χωριού στα περίχωρα της Μόσχας όπου εκεί θα μπορούν να εγκατασταθούν Αμερικανοί πολίτες, αλλά και Καναδοί που δεν αντέχουν άλλο το ιδεολογικό και πολιτιστικό κλίμα των χωρών τους. Βεβαίως οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώσουν το κόστος κατασκευής. 

Το χωριό, που προβλέπεται να κατασκευαστεί στα προάστια της Μόσχας το 2024, προορίζεται για συντηρητικές οικογένειες που θέλουν να “μεταναστεύσουν για ιδεολογικούς λόγους”, δήλωσε την Πέμπτη ο δικηγόρος μετανάστευσης Τιμούρ Μπεσλανγκούροφ, σύμφωνα με το RIA Novosti. Περίπου 200 οικογένειες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, δήλωσε ο Μπεσλανγκούροφ σε ομιλία του σε νομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Πολλές από αυτές τις οικογένειες δεν έχουν ρωσικές ρίζες, αλλά έχουν κουραστεί από την “ενστάλαξη ριζοσπαστικών αξιών” στις ΗΠΑ και τον Καναδά, δήλωσε ο Τιμούρ Μπεσλανγκούροφ. “Σήμερα, έχουν 70 φύλα, δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί στη συνέχεια”, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RIA Novosti.

Η ίδια ρητορική έχει χρησιμοποιηθεί συχνά από τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2021, συνέκρινε τη μη συμμόρφωση των φύλων με την πανδημία COVID-19. Οι περισσότεροι από τους ομογενείς που θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό είναι καθολικοί και “πιστεύουν ακράδαντα στην πρόβλεψη ότι η Ρωσία θα παραμείνει η μόνη χριστιανική χώρα στον κόσμο”, δήλωσε ο Μπεσλανγκούροφ.

Το σχέδιο του χωριού έχει πάρει το πράσινο φως από τις αρχές και οι νέοι έποικοι θα πληρώσουν για την κατασκευή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Insider δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από άλλες πηγές τους ισχυρισμούς του δικηγόρου σε θέματα μετανάστευσης. Όταν  ο δικηγόρος επικοινώνησε με το Insider  δήλωσε ότι το έργο βρίσκεται στα σκαριά, αλλά αρνήθηκε να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Insider για σχολιασμό που εστάλη εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας.  Να σημειωθεί βεβαίως ότι ο  Πούτιν τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να παρουσιάσει τη Ρωσία ως μια χώρα που πρεσβεύει “παραδοσιακές” ηθικές, κοινωνικές και θρησκευτικές αξίες.

Τον Σεπτέμβριο υπέγραψε διάταγμα που προειδοποιούσε για μια “μάχη για την πολιτιστική υπεροχή” στην παγκόσμια σκηνή και προειδοποιούσε για την “επιθετική επιβολή νεοφιλελεύθερων απόψεων από ορισμένα κράτη”.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται σε “μοναδική θέση” για την υπεράσπιση και τη διάδοση συντηρητικών απόψεων, τις οποίες το διάταγμα αποκαλούσε “παραδοσιακές ρωσικές ηθικές και θρησκευτικές αξίες”.

Το σχέδιο του χωριού έρχεται επίσης καθώς ο πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας και οι επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις έχουν αμαυρώσει τη φήμη της Ρωσίας μεταξύ των τουριστών και των ομογενών. Τον Φεβρουάριο, τα τουριστικά γραφεία ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις κατρακύλησαν χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, ωστόσο, υποστήριξε στις 3 Μαΐου ότι φέτος εισέρχονται στη χώρα περισσότεροι ξένοι. Η εισροή ξένων πολιτών στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 17,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2022, ανέφερε.

Άνθρωποι από την Κίνα και χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, συνέβαλαν στην πιο σημαντική αύξηση των ταξιδιών στη Ρωσία, πρόσθεσε η κρατική υπηρεσία.

ΠΗΓΗ Insider