Κάννες 2023: Η επιστροφή του Johnny Depp, οι απεργίες και τα προβλήματα με τα εισιτήρια επισκιάζουν το φεστιβάλ κινηματογράφου

Thierry Frémaux

Κάθε κινηματογραφικό φεστιβάλ ξεκινά με την παραδοσιακή εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου και συνήθως είναι λίγο βαρετή. Ωστόσο, ο επικεφαλής των Καννών Thierry Frémaux είχε μερικά πράγματα να πει, καθώς αντιμετώπισε ερωτήσεις από τον διεθνή Τύπο, πριν από την έναρξη του φετινού φεστιβάλ.

To 76o Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε την Τρίτη 16 Μαΐου με το «Jeanne du Barry» τηςMaïwenn Le Besco και πρωταγωνιστή – στο ρόλο του Λουδοβίκου 15ου τον Τζόνι Ντεπ.

Όχι “ένα φεστιβάλ για βιαστές”
Ο Thierry Frémaux κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της ηθοποιο, η οποία δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στο γαλλικό περιοδικό Télérama την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το Portrait of a Lady on Fire (2019).  Στη δήλωσή της, η Haenel ανέφερε ότι αποσύρθηκε από την κινηματογραφική βιομηχανία για “πολιτικούς λόγους”, καταγγέλλοντας τον “γενικό εφησυχασμό” απέναντι σε “σεξουαλικούς επιθετικούς τύπους” όπως ο Gérard Depardieu και ο Roman Polanski.

Adèle Haenel

Η ηθοποιός, 34 ετών, πρόσθεσε ότι η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία αντέδρασε με αδιαφορία στις κατηγορίες #MeToo και δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών δεν είναι υπεράνω πάσης μομφής.

“Ο διευθυντής του CNC, του γαλλικού οργανισμού για την προώθηση του κινηματογράφου, Dominique Boutonnat, παραμένει στη θέση του, ενώ κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση. Αλλά ο Thierry Frémaux από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, τοποθετεί τρεις γυναίκες στην επίσημη επιλογή του 2022, οπότε μου λένε ότι αυτό πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση;”, δήλωσε η Haenel προσθέτοντας : “Δεν θέλω να είμαι μέρος ενός φεμινιστικού πλυντηρίου ρούχων. Είναι μ….”. Σύμφωνα με την ίδια, οι Κάννες ήταν “έτοιμες να κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τους βιαστές αρχηγούς τους”, αναφέροντας τους Roman Polanski, Roman Polanski και D. Boutonnat.

Ο Frémaux δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Haenel, η οποία βρισκόταν στις Κάννες για να παρουσιάσει το Portrait of a Lady on Fire, το 2019, έκανε “ριζοσπαστικά” σχόλια που ήταν “ψευδή” και “λανθασμένα”.

“Δεν το σκέφτηκε αυτό όταν ήρθε στις Κάννες, εκτός αν έπασχε από μια τρελή παραφωνία”, είπε ο Frémaux και πρόσθεσε: “Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις Κάννες για να μιλήσουν για ορισμένα θέματα και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί τους δίνουμε βήμα”.

Στη συνέχεια, ο Frémaux ρώτησε τους δημοσιογράφους αν πραγματικά πιστεύουν ότι το φεστιβάλ γιορτάζει τους βιαστές και αν θα ήταν ακόμα εδώ αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

“Αν όντως πιστεύατε ότι αυτό είναι ένα φεστιβάλ για βιαστές, δεν θα ήσασταν εδώ να με ακούτε, δεν θα διαμαρτυρόσασταν ότι δεν μπορείτε να πάρετε εισιτήρια για να μπείτε στις προβολές”.

Μιλώντας γι’ αυτό το τελευταίο… Προβλήματα με τα εισιτήρια
Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως οι Κάννες, το Βερολίνο και η Βενετία, έχουν υιοθετήσει ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων. Στην περίπτωση των Καννών, αυτό σημαίνει ότι τα διαπιστευμένα μέλη του Τύπου πρέπει να σχεδιάζουν το πρόγραμμα των προβολών τους 4 ημέρες πριν, να συνδέονται στις 7 το πρωί κάθε πρωί και να μπαίνουν σε μια ψηφιακή σειρά για να πάρουν τα εισιτήρια για τις προβολές που επιθυμούν.

Ακούγεται αρκετά απλό, εκτός από το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα και ο Τύπος δεν είναι και πολύ ευχαριστημένος.

Πράγματι, συνδεόμενοι σήμερα το πρωί εγκαίρως, πολλοί διαπίστωσαν ότι τα καυτά εισιτήρια, όπως η νέα ταινία Indiana Jones, ήταν ήδη εξαντλημένα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν στο διαδίκτυο και, ελλείψει περαιτέρω προβολών για τίτλους μεγάλων ονομάτων -συγκεκριμένα μόνο για εκείνους που περιλαμβάνονται στην επιλογή Εκτός συναγωνισμού- ο Τύπος δεν δίστασε να ρωτήσει τι συμβαίνει. “Αν δεν μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ, θα βγει σύντομα στους κινηματογράφους”, απάντησε ο Frémaux, μάλλον επιπόλαια. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και ότι το σύστημα δεν είναι τέλειο.

Απεργίες συγγραφέων και συνδικαλιστική δράση
Ο Frémaux δήλωσε ότι οι επαγγελματίες των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτοι να μιλήσουν για την απεργία των συγγραφέων της WGA στην 76η διοργάνωση του φεστιβάλ, προσθέτοντας ότι “δεν είμαι πολύ καλά ενημερωμένος για αυτό, επειδή προετοιμάζαμε το φεστιβάλ”.

“Δεν ξέρω τι συνέπειες θα έχει… Πρέπει να το σεβαστούμε. Αν οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό, είναι ευπρόσδεκτοι”.

Η απεργία των σεναριογράφων στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει αντίκτυπο στην αμερικανική τηλεόραση, ενώ έχει ήδη αναστείλει ορισμένα μεγάλα κινηματογραφικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Blade της Marvel.

Όσον αφορά τις πολυδιαφημισμένες απειλές των γαλλικών συνδικάτων, τα οποία δήλωσαν ότι θα απεργήσουν και θα κόψουν το ρεύμα στις Κάννες, ο Frémaux ανέφερε ότι η πρωθυπουργός Elisabeth Borne μίλησε με τα συνδικάτα αυτή την εβδομάδα και ότι η δράση των συνδικάτων μένει να φανεί.

Από το Δήμο της πόλης των Καννών ανακοινώθηκε, πάντως, ότι απαγορεύονται οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά μήκος της Croisette και των γειτονικών δρόμων καθ’ όλη διάρκεια του φεστιβάλ, προκειμένου να αποφευχθούν αναταραχές και παρεμβάσεις της αστυνομίας. Πιθανώς  αυτή η ιδέα δεν θα πρέπει να έχει ενθουσιάσει τους a-Listers Celebrities που έρχονται για να απολαύσουν τα φλας των…παραπάτσι.

Το εργατικό συνδικάτο CGT εξακολουθεί να προετοιμάζει μια μεγάλη διαδήλωση στις 21 Μαΐου, αλλά θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος της λεωφόρου Carnot, μακριά από την Croisette και από την έδρα του φεστιβάλ.

Johnny Depp: ΗΠΑ εναντίον Ευρώπης
Η εναρκτήρια ταινία του φετινού Φεστιβάλ των Καννών είναι το γαλλικό δράμα εποχής Jeanne du Barry, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η ταινία επιστροφής του Johnny Depp

Σε σκηνοθεσία της Maïwenn, η οποία πρωταγωνιστεί επίσης στον ομώνυμο ρόλο της διάσημης εταίρας του 18ου αιώνα που κερδίζει την αγάπη του βασιλιά, ο Depp υποδύεται τον βασιλιά Λουδοβίκο XV και θα μιλήσει γαλλικά στην ταινία.

Ωστόσο, πολλά αμερικανικά μέσα ενοχλήθηκαν και το έδειξαν, εξακολουθώντας να ταλανίζονται από την περσινή πολύκροτη δίκη για δυσφήμιση με την πρώην σύζυγό του Amber Heard σχετικά με τους ισχυρισμούς της ότι εκείνος τον κακοποιούσε σωματικά.

“Δεν ξέρω για την εικόνα του στις ΗΠΑ. Στη ζωή μου έχω μόνον έναν κανόνα, κι αυτός είναι η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία του να ενεργείς μέσα σε ένα νόμιμο πλαίσιο”, δήλωσε ο Frémaux

“Αν είχε απαγορευτεί στον  Johnny Depp να παίξει σε μια ταινία, ή αν είχε απαγορευτεί η ταινία, δεν θα ήμασταν εδώ να μιλάμε γι’ αυτό. Είδαμε λοιπόν την ταινία της Maiwenn και θα μπορούσε να έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Θα ήταν η όγδοη γυναίκα σκηνοθέτης”, πρόσθεσε. “Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να συζητήσει για όλα αυτά. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο που δεν βρήκε το παραμικρό ενδιαφέρον σε αυτή την πολύ προβεβλημένη δίκη, αυτός είμαι εγώ. Δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται. Με ενδιαφέρει μόνο ο Johnny Depp ως ηθοποιός”.

Maïwenn Le Besco

Σε μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη για την προώθηση της ταινίας, η ηθοποιός-σκηνοθέτης ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές του Απριλίου ότι ο Edwy Plenel, συνιδρυτής και αρχισυντάκτης της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediapart, είχε υποβάλει μήνυση εναντίον της για επίθεση. Σύμφωνα με τα γαλλικά δημοσιεύματα, μια γυναίκα πλησίασε τον Plenel την ώρα που γευμάτιζε με τον δικηγόρο του σε εστιατόριο του Παρισιού. Φέρεται να του τράβηξε το κεφάλι προς τα πίσω αρπάζοντας τα μαλλιά του και στη συνέχεια τον έφτυσε στο πρόσωπο. Το προσωπικό του εστιατορίου αναγνώρισε την επιτιθέμενη και ήταν η Maïwenn.

 

euronews 

*Μια διασημότητα της Α-λίστας είναι ένας κινηματογραφικός αστέρας που είναι πολύ γνωστός και που συνήθως θεωρείται εξαιρετικά αξιόλογος από την κινηματογραφική βιομηχανία. Μερικοί ηθοποιοί που έχουν αυτή την ιδιότητα περιλαμβάνουν άτομα όπως ο Will Smith, η Julia Roberts, ο Brad Pitt, ο Johnny Depp και η Nicole Kidman.