Νέο ρεπερτόριο Τσίπρα στην Κρήτη. Τέλος οι λύρες για να χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές, τώρα μόνο τραγούδια για την… Αλλαγή!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 

Ελλείψει άλλων επιχειρημάτων και δικαιολογιών, με τους Κρητικούς να γνωρίζουν πως ουδέποτε έγιναν πράξη οι παλιές υποσχέσεις που από το 2013 μοιράζει αφειδώς στο νησί, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ξυπνήσει παλιά αντανακλαστικά. Στη χθεσινή ομιλία του χρησιμοποίησε 28 φορές την λέξη «αλλαγή»! Μέσα στην απελπισία του ξέχασε πως «αλλαγή» δεν αποτελεί μέθοδο… λοβοτομής! Οι σύντεκνοι θυμούνται ότι θα έπαιζε λύρα και θα χόρευαν πεντοζάλη οι αγορές.

Κι’ αν δεν θυμούνται όλοι τις λεπτομέρειες της διαρκούς εξαπάτησης με ορμητήριο το Ηράκλειο της Κρήτης – από όπου τώρα διαφημίζει το «Συμβόλαιο Αλλαγής», δίκην νέου «συμβολαίου με τον λαό» – ας φρεσκάρουμε όλοι μαζί την μνήμη μας:

6 Ιουνίου 2013. Ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης:  «Η απελευθέρωση από το Μνημόνιο, η αντίσταση στην δικτατορία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού, το δικό μας πρότυπο ανάπτυξης, η μάχη για μια δημοκρατική κοινωνική αλλαγή στην Ευρώπη». Την ίδια εκείνη ημέρα, υποστήριζε πως θα πετάξει από πάνω μας τα δεσμά του μνημονίου «με διαρκή αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο και το καταστροφικό πρόγραμμα λιτότητας»…

23 Μαΐου 2014, ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης: «Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Θα είναι η δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Θα είναι όμως η διαπραγμάτευση που άργησε τέσσερα χρόνια. Που δεν έγινε ποτέ. θα είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και θα πετύχει. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος». Και επίσης:

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Για την ενεργοποίηση προγράμματος αναδιαρθρώσεων και τον απεγκλωβισμό εκατομμυρίων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών από το άγος των χρεών».

 

Ούτε έγινε, ούτε πέτυχε!

Ούτε έγινε, ούτε πέτυχε τίποτε από όλα αυτά. Από πάνω έφερε και τα ξένα Funds, που τώρα θέλει να… ξαναδιώξει! Και δικαιολογήθηκε λέγοντας πως… δοκιμάστηκε σε συνθήκες πολιορκίας. Όπως τον Μάιο του 2017, πάλι από το Ηράκλειο της Κρήτης, έλεγε πως… τα έβαλε με «θεριά ανήμερα». Δηλαδή «με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία, αλλά και με την εγχώρια ολιγαρχία. Ήθελαν να χτυπήσουν εμάς παραδειγματικά, για να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό που σήκωσε κεφάλι. Δώσαμε σκληρές μάχες αναγκαστήκαμε να κάνουμε το καλοκαίρι του 2015 ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε να κάνουμε σήμερα όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά για τον τόπο». Διότι «κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό»!

Αλλά στις 23 Μαΐου 2014 ήταν σίγουρος: «Να τελειώνουμε με τα απολιθώματα της μεταπολίτευσης, με τις μούμιες ενός πολιτικού σκηνικού περασμένων εποχών, με τους εντολοδόχους της κυρίας Μέρκελ και τους αναδόχους του κυρίου Μπαρόζο» (…)Με την Ελλάδα ή με τη κα Μέρκελ;». Γιατί όταν θα τέλειωνε με τα «απολιθώματα» θα έπραττε τα ακόλουθα:

«Θα διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε την πολιτική που δεν έχει σταματήσει να τις μειώνει με τελικό σκοπό να τις εξαφανίσει. Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη».

Τι έγινε με τις συντάξεις, το νόμο Κατρούγκαλου και το ΕΚΑΣ είναι γνωστά σε όλους τους σύντεκνους.

Τα νταούλια, οι λύρες και τα…σκληρά καρύδια

13 Δεκεμβρίου 2014, πάλι από το Ηράκλειο Κρήτης: «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη». Οπότε:

«Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».

Αλλά οι σύντεκνοι γνωρίζουν καλά ότι τα σκληρά καρύδια έσπασαν και θρυμματίστηκαν στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση. Και οι αγορές όχι μόνο δεν χόρεψαν πεντοζάλη, αλλά μας χόρεψαν όλους για τα καλά στο ταψί.

Ναι, αλλά εκείνη την 13η Δεκεμβρίου 2014, ο Τσίπρας διακήρυσσε ενώπιον των Κρητικών:

«Και αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έτσι και αλλιώς. Δεν απαιτεί νέα δανεικά, και δε μπαίνει υπό διαπραγμάτευση. Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα εφαρμοστεί. Τελεία και παύλα».

Ούτε τελεία, ούτε παύλα, φυσικά!