Λίγα πράγματα στη ζωή έχουν όλο το πακέτο. Εδώ έχουμε για σας ένα από αυτά: ρεβίθια σαλάτα με κινόα και μπρόκολο. Μια super power σύνθεση που δε σταματά εκεί αλλά συνεχίζει με αβοκάντο, κρεμμύδι, κουκουνάρι, κράνμπερι και όλα αυτά τα ντύνει μια υπέροχη βινεγκρέτ μουστάρδας και μελιού. Το πακέτο: υγιεινή, χορταστική, απολαυστική, πρωτότυπη, vegan, πανέμορφη στην όψη, ζωηρόχρωμη, με υψηλή διατροφική αξία, με καλές θερμίδες, με πρωτεΐνη, με φυτικές ίνες, τρώγεται σαν σαλάτα, σαν μεσημεριανό, σαν βραδινό και τέλος διατηρείται και για τρεις ημέρες στο ψυγείο.

 

Ρεβίθια Σαλάτα με Κινόα και Μπρόκολο

5-6 μερίδες // προετοιμασία 20’ // βράσιμο μπρόκολου 4’// βράσιμο κινόα περίπου 20’

Εργαλεία & Εξοπλισμός:Ρεβίθια Σαλάτα με Κινόα και Μπρόκολο

  • Κατσαρολάκι
  • Σουρωτήρι ψιλό
  • Αντικολλητικό τηγάνι
  • Αυγογδάρτης ή μικρό βαζάκι μαχαίρι
  • Ξύλο κοπής
  • Μπολ

Υλικά:

  • 1 μπρόκολο μόνο τα μικρά τουφάκια (το υπόλοιπο μπρόκολο δεν το πετάμε, το κρατάμε στην κατάψυξη για στοκ)
  • 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ κινόα και 2 φλιτζανάκια νερό
  • 250 γρ. ρεβίθια βρασμένα, σουρωμένα (ή για ευκολία συσκευασμένα ρεβίθια βρασμένα, πλυμένα και σουρωμένα)
  • 30 γρ. κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 1 αβοκάντο ώριμο σε φέτες
  • Μια χούφτα αποξηραμένα κράνμπερι
  • Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο μισοφέγγαρα
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ…Ρεβίθια Σαλάτα με Κινόα και Μπρόκολο

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml μηλόξιδο
  • 2 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

Στη σαλάτα αυτή τα τέσσερα πρώτα βασικά συστατικά μπορούν να προετοιμαστούν από πριν, ώστε να σας μένει μόνο η σύνθεση, ακριβώς τη στιγμή που θέλετε να την απολαύσετε.

  1. Κινόα (ΜΠΜ*): Τη βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Την βάζουμε στο κατσαρολάκι με το νερό που της αντιστοιχεί (αναλογία 1 κινόα προς 2 νερό) και τη βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένη για 20 λεπτά το πολύ. Θα έχει πιει όλο το νερό. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. Σε περίπτωση που την έχουμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα τη βάζουμε σε δοχείο στο ψυγείο.
  2. Κουκουνάρι : Στο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το κουκουνάρι. Κουνάμε το τηγάνι επάνω από τη φωτιά πολύ συχνά μέχρι το κουκουνάρι να χρυσίσει όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα και από τις 2 πλευρές. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε περίπτωση που το έχουμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα το βάζουμε σε δοχείο εκτός ψυγείου.
  3. Μπρόκολο: Κόβουμε μόνο τις τούφες και τις βράζουμε για 4 λεπτά σε νερό που βράζει. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε για λίγο σε παγωμένο νερό. Έτσι σταματάμε το περαιτέρω βράσιμο και κρατάμε το ζωηρό τους χρώμα. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε περίπτωση που το έχουμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα το βάζουμε σε δοχείο στο ψυγείο.
  4. Ρεβίθια: Τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα. Στη δική μας συνταγή για ευκολία και ταχύτητα χρησιμοποιήσαμε έτοιμα βρασμένα, τα πλύναμε καλά και τα σουρώσαμε. Σε περίπτωση που το έχουμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα το βάζουμε σε δοχείο στο ψυγείο.
  5. Αβοκάντο: Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο σε φέτες.
  6. Vinaigrette: Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολάκι με αυγογδάρτη ή σε βαζάκι. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε ρυθμίζουμε βάσει του γούστου μας τη γεύση. Το αλάτι προτιμώ να το προσθέτω στη σύνθεση.
  7. Σύνθεση: Απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν θέλουμε.