Η βιταμίνη Κ φαίνεται ότι συμβάλλει στην προστασία από τον διαβήτη

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν πως η βιταμίνη Κ και η γ-καρβοξυλίωση στα Β κύτταρα και τον δυνητικά προστατευτικό ρόλο τους στον διαβήτη, μετά από 15ετή έρευνα. Η ανακάλυψη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Μόντρεαλ (IRCM) αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τον διαβήτη, μια ασθένεια που πλήττει έναν στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου στο «Cell Reports», εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, πώς η βιταμίνη Κ βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη και πώς η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2.

Η βιταμίνη Κ είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό γνωστό για το ρόλο του στην πήξη του αίματος, ιδίως στη γ-καρβοξυλίωση, μια ενζυμική αντίδραση απαραίτητη για αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι η βιταμίνη Κ, και επομένως και η γ-καρβοξυλίωση, μπορεί να έχουν και άλλες λειτουργίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Κ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ωστόσο, οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η βιταμίνη Κ προστατεύει από τον διαβήτη παρέμεναν μέχρι σήμερα ένα μυστήριο.

Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην προστασία από τον διαβήτη, υποστηρίζει νέα μελέτη
(Public Health Notes)

Στη μελέτη τους, ο καθηγητής ιατρικής του του Πανεπιστημίου του Μόντρεα Ματιέ Φερόν και η ομάδα του στο IRCM διαπίστωσαν αρχικά πως τα ένζυμα που εμπλέκονται στη γ-καρβοξυλίωση και επομένως στη χρήση της βιταμίνης Κ υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα Β κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την πολύτιμη ινσουλίνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι προκαλείται από τη μείωση του αριθμού των Β κυττάρων ή από την αδυναμία τους να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον μας για το νέο αυτό εύρημα», δήλωσε ο Φερόν. «Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο κυτταρικός μηχανισμός με τον οποίο η βιταμίνη Κ διατηρεί τη λειτουργία των Β κυττάρων, ήταν απαραίτητο να προσδιοριστεί ποια πρωτεΐνη στόχευε η γ-καρβοξυλίωση σε αυτά τα κύτταρα», συμπλήρωσε ο ερευνητής.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε μια νέα γ-καρβοξυλιωμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται ERGP», πρόσθεσε η Ζουλί Λακόμπ, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη στο εργαστήριο του Φερόν. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η πρωτεΐνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στα Β κύτταρα, προκειμένου να αποτραπεί η διαταραχή της έκκρισης ινσουλίνης. Τέλος, δείξαμε ότι η βιταμίνη Κ μέσω της γ-καρβοξυλίωσης είναι απαραίτητη για να επιτελέσει η ERGP το ρόλο της», κατέληξε η ερευνήτρια.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι αποτελούν πλούσιες διατροφικές πηγές. Επίσης άλλες καλές πηγές είναι η βρώμη, οι πατάτες, το πράσινο τσάι και κάποια φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

ΕΡΤ