Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης κατατροπώνει τους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές

Γράφει η Ελένη Βαρβιτσιώτη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατατρόπωσε τους κύριους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αυξάνοντας απροσδόκητα το ποσοστό του κεντροδεξιού κόμματός του, αλλά υπολειπόμενος ελάχιστα από την απόλυτη πλειοψηφία.
Με καταμετρημένο το 95%, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε σχεδόν 41%, δημιουργώντας προβάδισμα άνω των 20 μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αν και το αποτέλεσμα υπερβαίνει κατά πολύ τις δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας, ο Μητσοτάκης εξακολουθεί να αναμένεται να προκηρύξει δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι, επειδή το κόμμα του προβλεπόταν να εξασφαλίσει μόνο 145 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει αυξήσει το ποσοστό του σε εκλογές για περισσότερα από 40 χρόνια. “Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, αυτή είναι η καλύτερη εκλογική επίδοση μιας εν ενεργεία κυβέρνησης από την μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία”, δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

“Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια εύθραυστη κυβέρνηση”, δήλωσε ο Μητσοτάκης αργά την Κυριακή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιλέξει έναν δεύτερο γύρο εκλογών για να επιδιώξει την πλειοψηφία. “Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών για να κυβερνήσει ανεξάρτητα και δυναμικά”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει τον συνασπισμό και θα αντέξει για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση ενός νέου εκλογικού νόμου, που εισήγαγε η κυβέρνησή του, ο οποίος παρέχει στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις πρώτες εκλογές έως και 50 μπόνους έδρες σε έναν δεύτερο γύρο.

Οι εκλογές ήταν ένα δυνητικά απειλητικό πλήγμα για την καριέρα του Τσίπρα, ενός πρώην πρωθυπουργού που συνδέθηκε ευρέως με το υψηλού ρίσκου μπρα ντε φερ για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Αντί να επωφεληθεί από τη συζήτηση για το κόστος ζωής που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, το ποσοστό ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε σημαντικά από 31,53% σε λίγο πάνω από 20%.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας φτάνει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το κλείσιμο της κάλπης το βράδυ της Κυριακής. Η απότομη πτώση της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία. 

Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, εάν δεν αναδειχθεί απόλυτος νικητής την ημέρα των εκλογών, το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα λάβει τριήμερη εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω συνασπισμού. Αν δεν τα καταφέρει, την ίδια ευκαιρία έχουν τα κόμματα με τις δεύτερες και τρίτες περισσότερες ψήφους.

Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε, θεωρητικά, να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, του κεντροαριστερού κόμματος που έλαβε περίπου 11%. Όμως οι κομματικοί γνώστες λένε ότι η προοπτική μιας τέτοιας συμμαχίας είναι χαμηλή.

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ θα θελήσουν οι ίδιοι να πιέσουν για δεύτερες εκλογές, καθώς “μπορούν πλέον να μυρίσουν αίμα και θα επιδιώξουν να προσπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν επικεντρωθεί στο υψηλό κόστος ζωής, με τον πληθωρισμό να επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να θέτει πολλά νοικοκυριά σε κίνδυνο φτώχειας.

Όμως, μετά από χρόνια διάσωσης και μέτρων λιτότητας μετά την κρίση χρέους, η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις της ευρωζώνης από την πανδημία του Covid-19 και πρόκειται να φθάσει και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα.
“Οι οικονομικές προοπτικές της χώρας φαίνονται ισχυρές και οι επενδυτές θα είναι καθησυχασμένοι με μια ακόμη θητεία του Μητσοτάκη στο τιμόνι, καθώς η οικονομική πορεία της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται”, δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της ευρωπαϊκής πρακτικής του Eurasia Group.

Ο Rahman δήλωσε ότι το “ανοιχτό ερώτημα” σχετικά με τον Μητσοτάκη παραμένει η δέσμευσή του στο κράτος δικαίου. Ο πρωθυπουργός έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας, υπό την εποπτεία του προσωπάρχη και του ανιψιού του Μητσοτάκη, κατασκόπευαν πολιτικούς και δημοσιογράφους

Η κυβέρνηση έχει επίσης κατηγορηθεί για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορά της και ότι προΐσταται της μείωσης του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης. Ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων ανέδειξε τη δεινή κατάσταση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών.