Τα νησιά Γκαλαπάγκος φιλοξενούν 3.000 θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και τροπικά ψάρια.

Αυτό το αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες και πιο ποικιλόμορφες από βιολογική άποψη θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει απειλές από την κλιματική αλλαγή καθώς και από την παράνομη αλιεία.

Τώρα, χάρη σε μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Διεθνούς Εταιρείας Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC), της κυβέρνησης του Ισημερινού και άλλων εταίρων, τα κεφάλαια για την προστασία των νησιών Γκαλαπάγκος θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια.

Μετατροπή του χρέους σε προστασία
Η DFC και οι εταίροι ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια μετατροπή χρέους που θα ανταλλάξει διεθνή ομόλογα του Ισημερινού, ύψους 1,628 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δάνειο ύψους 656 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά κατά τα επόμενα 18,5 χρόνια θα αποφέρουν 323 εκατ. δολάρια για τη θαλάσσια προστασία στα νησιά Γκαλαπάγκος, ενώ παράλληλα θα μειώσουν το εθνικό χρέος του Ισημερινού.

Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα καλύψει ένα κληροδότημα για το Galapagos Life Fund, μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης για έργα θαλάσσιας διατήρησης. Συνολικά, η μετατροπή του χρέους και το κληροδότημα θα δημιουργήσουν περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια για τη θαλάσσια διατήρηση – συντήρηση στα νησιά Γκαλαπάγκος.

“Αυτή η ανταλλαγή χρέους με τη φύση, η μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι άλλο ένα παράδειγμα ότι ο Ισημερινός, πιστός στις δημοκρατικές του αρχές, έχει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των οργανισμών και των χωρών που καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της βιοποικιλότητας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Gustavo Manrique Miranda, υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Οι πρόσθετοι πόροι θα βοηθήσουν στη στήριξη της “γαλάζιας οικονομίας” του Ισημερινού, της βιώσιμης χρήσης των ωκεάνιων πόρων για την οικονομική ανάπτυξη.

“Ο Ισημερινός αποκτά αυξημένη οικονομική σταθερότητα και ο κόσμος επωφελείται από τη διατήρηση ενός κρίσιμου οικοσυστήματος”, δήλωσε ο Scott Nathan, διευθύνων σύμβουλος της DFC. “Το DFC είναι υπερήφανο που συνεργάστηκε με τους εταίρους μας για να συμβάλει στην πραγματοποίηση αυτής της καινοτόμου συναλλαγής”.

πηγη